Elstartolt a bruttó elszámolás

Napelem Közzétéve: 2024.01.05.

Előzmények

Tavalyi év szeptemberében jött a hír, hogy 2024. január 1-jétől érkezik a bruttó elszámolási rendszer. Ezt követően nyugtatták meg a napelemmel rendelkezők csoportját, hogy a 2024 év elején érkező szaldós elszámolás egységesen csak azokra a felhasználókra vonatkozik, akik 2023. szeptember 7. után adták le a napelemes rendszer kiépítésére irányuló igényüket az áramszolgáltatónál.
Lássuk milyen változások történtek a legutóbbi bejelentés óta.

Szaldós elszámolásról

2023-as év végén érkezett a kormányrendelet, miszerint bruttó elszámolásba kerülnek az új HMKE rendszereken túl, a legalább 10 éve telepítettek vagy bővítettek egyaránt.
Hivatalosan is kiderültek az átvételi árak, melyet jelen cikkünkben részletesen bemutatunk.

Bruttó elszámolás átvételi árak

Megjelentek az MVM Next honlapján a bruttó elszámolásra vonatkozó részletek, melyből kiderült, hogy a lakossági ügyfelek azt a körülbelül 5 forintos árat kapják a visszatáplált energiáért, amennyit a szaldó elszámolásban a túltermelésért kaptak. Ugyanez a nem lakossági fogyasztók számára fix 1 forint átvételi árat jelent.

További részletek

Az ide vonatkozó paragrafusnak többféle értelmezése is lehetséges, nézzük meg közelebbről.
Először is aki 2022. október 11. és 2023. szeptember 7. között adta be az igénybejelentést annak választania kell majd, hogy visszatáplálni szeretne bruttó elszámolással vagy éves szaldót kér visszatáplálás korlátozással. A másik sarkalatos dátum tavalyelőtt október 11. ugyanis aznap volt a bejelentés, de október 31. volt a határidő.
„A 2022. október 11. napja és a 2023. szeptember 7. napja között megtett a veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló 413/2022. (X. 26.) Korm. rendelet 1. § (4) bekezdése szerint megtett igénybejelentést úgy kell tekinteni, mintha azt az igénybejelentő 2024. január 1. napján tette volna meg azzal, hogy az igénybejelentés 2023. szeptember 7. napját megelőzően benyújtott igénybejelentésnek minősül az éves szaldó jogosultság szempontjából. A hálózati engedélyesek műszaki és gazdasági tájékoztató kiadására vonatkozó határideje az ezt követő napon kezdődik.” 

 

Pontos átvételi ár

A szolgáltatók az alábbi egységárakat fizetik a hálózatba betáplált elektromos energiáért;

 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán 5,25 forintot az MVM Démász Áramhálózati Kft.
 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán 5,11 forintot ELMŰ Hálózati Kft.
 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán 4,94 forintot MVM Émász Hálózati Kft.
 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán 4,39 forintot E.ON DÉDÁSZ, E.ON ÉDÁSZ és OPUS TITÁSZ

BŐVÍTÉS, AMI NEM MINŐSÜL A VILLAMOSENERGIA-KERESKEDŐVEL MEGKÖTÖTT SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSNAK!

 • a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője a felhasználási helyén villamosenergia-tárolót helyez üzembe a csatlakozási ponton lekötött vételezési és betáplálási teljesítmény növelése nélkül,
 • a háztartási méretű kiserőműhöz kapcsolódó inverter meghibásodás okán történő helyettesítése névleges teljesítményében azonos vagy kisebb teljesítményű, és a helyettesített berendezéssel azonos vagy magasabb fázisszámú berendezés alkalmazásával történik

A leírt módosítások csak a villamosenergia-kereskedővel megkötött szerződésre vonatkoznak, a munkálatok elvégzéséhez szükséges engedélyeztetési eljárásokat a hálózatos szolgáltatóval továbbra is le kell folytatni!

Miért válasszon minket?

Az elmúlt évek során folyamatosan arra törekedtünk, hogy a piacon fellelhető legújabb technológiájú, minőségi és megbízható termékeket kínáljunk ügyfeleink számára. Hosszú távon tervezünk, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy családunk minden tagja a Wagner Solar Hungária Kft. csapatát erősíti.

 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Minőség és megbízhatóság 2002 óta
 • 25 év garancia Csúcstechnológia 25-30 év garanciával
 • napelemes rendszerrel nemcsak elektormos áramot állít elő, de növeli az ingatlan értékét is Kulcsrakész megoldások: a tervezéstől a kivitelezésig
 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Színes termékpaletta, komplex energetikai megoldások
 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Elérhető árak, finanszírozási tanácsadás
 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Több, mint 5500 telepített rendszer
Magyarbrand 2022
Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.