Fiatal tehetségek – Megújuló Energia

Társadalmi felelősségvállalás

A Wagner Solar Hungária szakmai támogatást nyújtott a Verebélyi László Szakgimnázium és Szakközépiskola tehetséges diákjainak.

A Verebélyi László Szakgimnázium és Szakközépiskola évente megrendezi saját szakmai versenyét, a „Tehetségnap”-ot.

A Wagner Solar Hungária fontosnak tartja a tehetséggondozást, így azzal szerettük volna támogatni a fiatalok képzését, hogy szakértő kollégánk tartott szakmai előadást a megújuló energia alkalmazásáról az erősáramú elektrotechnikus és villanyszerelő tagozat diákjainak.

Kollégánk részletesen bemutatta a napelemes rendszerek, valamint a napelem és az inverter működését.

A Wagner Solar Hungária számára nagy megtiszteltetést jelent a „Tehetségnap”-ra szóló felkérés, hiszen, ahogy a megújuló energia a jövő energiaforrása, úgy vállalatunk is szívesen fektet a jövő szakembereinek képzésébe.

A Verebélyi László Szakgimnázium szakmai napján – szakmai felügyeletünk mellett – a diákok invertereket építettek, szorgalmukat és tehetségüket a Wagner Solar Hungária kisebb ajándékkal hálálta meg.

 

Az eseményről az iskola szakmai tanárát, Dr. Magyar László urat kérdeztük:

– Milyen céllal szervezték meg a szakmai napot az iskolában?

Hagyomány, hogy évente egy alkalommal „Tehetségnapot” szervezünk, melyen tanulóink megmutathatják tanáraiknak, diák társaiknak, hogy mennyire sajátították el a tanultakat, s miként lehet a tanultakat alkotó módon felhasználni a mindennapi életben. Iskolánk a tehetség gondozásban élen jár, az elmúlt évben elnyertük a Kiválóság Nagykövete címet. A tehetségnap minden alkalommal a szakmaiság jegyében zajlik – iskolánk az erősáramú technikus képzés országosan elismert és híres intézménye. Emellett új profilként rendészeti, közszolgálati ügyintéző képzés is folyik nálunk. A szakmai nap a „Fenntartható fejlődés” gondolatköre mellé volt csoportosítva, olyan technikákat, technológiákat akartunk bemutatni, ami környezetkímélő módon szolgálja a társadalmi-gazdasági igényeket.

– A szakmai napon milyen programok voltak, és a diákok mivel készültek?

  • Korszerű fényforrások életciklusa – külső előadók világítástechnika
  • Arduino – diákok építettek egyszerű számítógép vezérelt elektromos áramköröket
  • Inverterek – diákok építettek egyszerű invertert, bemutatták az egyen és váltóáram felhasználását, a fotovoltaikus rendszer lelkét, az invertert mutatták be (ez volt a kapcsolódás az Önök cégéhez)
  • Szakmai versenyekről tájékoztató
  • Sztatikai kísérletek (elektromos tér látványos bemutatása)
  • Katasztrófavédelem előadása
  • Természettudományos kiselőadások
  • Tornász bemutató
  • Dél-Afrika élővilága
  • FINDER épületvillamossági relék (külső cég villanyszerelési anyagokat mutatott be)

– Miért a Wagner Solarra esett a választásuk?

Nem volt véletlen a választás. Olyan céget kerestem, amely elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, jelentős szerepet vállal a megújuló energiák elterjesztésében. A választás egyik fontos szempontja volt, hogy a cég ne legyen túlságosan nagyméretű, ahol döntési struktúrák útvesztőjében elveszhet a személyes kapcsolat, vagy túlságosan hosszú és bürokratikus a kapcsolat felvétele. Ugyanakkor olyan céget kerestem, aki jelentős szakmai tapasztalattal és múlttal rendelkezik ahhoz,hogy megalapozott szakmai tudást kaphassanak tőle a diákok. Mindezek a szempontok azt mutatták, hogy az Önök cége nyújthatja a legtöbbet diákjainknak.

– Miben tudott segíteni a Wagner Solar Hungária a szakmai nap során?

Valóságos, működő, forgalmazott eszközöket mutattak be, olyan módon tárták elénk a fotovoltaikus rendszer sajátosságait, amely mentes volt az igérgetésektől, a reális valóságot mutatta be minden előnyével, korlátaival, használható modellt kínált a felhasználóknak.

– Ha a jövőben is terveznek szakmai napot, akkor milyen témakörben gondolkodnak? Hasonlóképpen számítanának szakmai támogatásra cégektől?

Szeretném tovább vinni a fotovoltaikus rendszerek, a hőszivattyúk és a napkollektorok bemutatását, elemezném a kombinált rendszerek működését, és nem utolsó sorban a felhasználó oldaláról a lehetséges finanszírozási és megtérülési kérdéseket.

A telepítő részéről a konkrét műszaki követelményeket, szakmai fogásokat, szakmai elvárásokat szeretném bemutatni.

Nem titkolt célom, hogy diákjaink részletes ismeretekkel rendelkezzenek erről a villamosipari területről, hiszen egyre többet fogunk találkozni a fotovoltaikus rendszerekkel, elektromos autók töltésével, töltők otthoni telepítésével és azok áramellátási megoldásaival. De gyakori lesz a társasházak, intézmények és magánlakások fotovoltaikus rendszere, amire fel szeretném készíteni a villanyszerelő, a villamos készülék és berendezés szerelő, az erősáramú technikus hallgatókat.