Energiatakarékossági tippek Karácsonyra

Napelem

Környezetünk védelme, a fenntartható fejlődés és az energiatudatosság egyaránt fontos Karácsony idején és az év többi részén.

Sajnos a nagy ünnepi készülődésben erről sokan megfeledkeznek. Éppen ezért szeretnénk minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy egy kis odafigyeléssel energiahatékonnyá tehetjük az ünnepeket.

A Karácsonyi időszakban nagy mértékben megnő a lakosság energiafogyasztása, ami többek között az ünnepi fényeknek és a sütés-főtésnek tudható be.

Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány energiahatékonysági tippet, amire érdemes odafigyelni, így nem csak környezetünket óvjuk, de spórolhatunk is.

Íme a tippek:

Energiahatékony otthon

 

1. Az ünnepi kivilágítást csak sötétedés után kapcsolja be és ne hagyja égni egész éjszaka. Lefekvés előtt kapcsolja ki, hiszen a lényeg, hogy akkor pompázzon a ház, amikor Ön is élvezheti a látványt.

2. Használjon energiatakarékos vagy LED izzókat a díszkivilágításhoz és a karácsonyi fényfüzérhez.

3. Amennyiben nem kíván vesződni a ki-be kapcsolással, érdemes időzítő konnektort használnia, ezzel fokozva a kényelmet.

4. Elutazik az ünnepek alatt? Ne felejtse el áramtalanítani az elektronikai eszközöket, és vegye lejjebb a fűtést, ugyanis ezzel is sokat spórolhat.

5. Az ünnepnapokon szervezzen közös programot családjával, beszélgessenek, társasjátékozzanak, kiránduljanak együtt és hanyagolják a televízió illetve a számítógép egész napos üzemeltetését.

6. Próbáljon meg annyi ételt főzni és süteményt sütni, amennyit el is fogyaszt, így nem kell kidobni a maradékokat.

7. Főzzön és süssön egy időben vagy egymás után több ételt, így nem kell többször felfűteni a sütőt.

8. Szellőztessen gyakran, rövid ideig. Napi 4-5 szellőztetés ajánlott, 3-5 perces időtartamig. A gyakori szellőztetősnek köszönhetően nő a hőérzete és a friss levegőtől jobb lesz a közérzete..

Tudatos ajándékozás

 

1. Új csomagolópapírok vásárlása helyett használja fel a már meglévő dísztasakokat vagy helyezze hétköznapi zacskóba az ajándékot.

2. Rendelje meg az interneten az ajándékokat, ezzel megspórolhatja az utazást, üzemanyagot, parkolási díjat és a sorban állást, az idegeskedésről nem is beszélve.

3. Ha jó a kézügyessége, készítsen saját kezűleg ajándékot, akár meglévő kellékekből.

4. Amennyiben elektronikai eszközt vásárol szeretteinek, győződjön meg róla, hogy az illető rendelkezik elemtöltővel és a hozzá tartozó akumulátorokkal, ellenkező esetben egészítse ki ezekkel is az ajándékait.

5. Kérdezze meg rokonait, barátait, hogy mire vágynak, így elkerülheti azt a kínos szituációt, hogy az ajándék bekerül a fiók mélyére, majd használat nélkül landol a kukában.

Környezetünket kímélő karácsonyfa

 

1. Vásároljon földlabdás fenyőfát, így az ünnepek után elültetheti a kertben vagy egy parkban a facsemetét.

2. Modern lakása van? Legyen kreatív és élő fenyőfa helyett alkosson valami különlegeset. (dísznövényből, parafa dugóból, sörösüvegekből, stb.) Itt találhat néhány jó mintát.

3. Ne vásároljon minden évben új karácsonyi díszeket, használja fel a régieket.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találta ötleteinket és hasznosítani tud néhányat közülük. Ossza meg ismerőseivel az értékesnek vélt információkat, hogy minél többen törekedjenek az energiatakarékos Karácsonyra.

Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kíván a Wagner Solar Hungária Kft. csapata!