Drasztikusan érintette a rezsiáremelkedés a hazai vállalkozások napi működését

Napelem, Rólunk

 

Minden 3. cégnek több mint 70 százalékkal emelkedett a rezsiköltsége a tavalyi év hasonló időszakához képest ez derült ki a hazai KKV-k körében végzett legfrissebb kutatásunkból. A tendencia láttán joggal merül fel a sok vállalkozást foglalkoztató kérdés: Mit tehetnek a vállalkozások az energiaköltségeik hatékony csökkentése érdekében?

A kutatásban mintegy 1500 hazai kis- és középvállalatot kérdeztünk arról, milyen hatással volt a rezsiárak emelkedése a vállalkozások mindennapi működésére. A megkérdezettek 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a tavalyi évhez képest jelentős, több mint 70 százalékos költségemelkedést tapasztaltak az energiahordozók drágulása miatt a rezsiköltségekben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbb cég számára (43 százalék) a villany áremelkedés miatti költségnövekedés okozta a legtöbb problémát, ezt követte az üzemanyagok drágulása (33 százalék) és a gáz drágulása (24 százalék). Míg a vállalatok felének jelentős problémát okozott az áremelkedés, a másik fele enyhébb hatásúnak érzékelte az áremelkedés hatásait. A legtöbb cég rendelkezett akciótervvel a megemelkedett költségek mérséklésére

A költségek emelkedése azonban – igaz részben kényszermegoldásként – pozitív hatással is volt a tudatos energiafelhasználásra. Sok cég újragondolta, ésszerűsítette korábbi szokásait és eredményes energiahatékonysági lépéseket vezetett be. Kezdve olyan egyszerű megoldásokkal, mint például a helyiségek fűtésének kismértékű (1-2 fokos) csökkentése a komolyabb energiahatékonyságot növelő beruházásokig, mint amilyen az épületszigetelés, nyílászárócsere vagy napelemes rendszerek és hőszivattyúk telepítése.

A vállalatok 84 százaléka nem kényszerült elbocsátásokra még a jelentős költségnövekedés ellenére sem. Elbocsátásokat a megkérdezett cégek mindössze 16 százaléka volt kénytelen meglépni. További pozitív eredmény, hogy a megkérdezett cégek 88 százalékánál fel sem merült a felszámolás, mint végleges megoldás.

2023-ra mérsékelt a beruházási kedv, de némi optimizmusra ad okot, hogy a megkérdezett vállalatok között majdnem egyenlő az arány azon cégek között, amelyek terveznek nagyobb mértékű beruházást és azok között a cégek között, amelyek nem tervezik ezt.

A felmérés kitért olyan területekre is, mint az energetikai korszerűsítések tervezett mértéke és ütemezése. Kiderült a kutatásból, hogy a válaszadó cégek több mint felének nincs napelemes rendszere és ezen cégek 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervezi napelemes rendszer telepítését.

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás az alábbi grafikonon látható válaszokat kaptuk a kutatás során: a válaszadók fele válaszolta azt, hogy 5-6 év alatt, 20-20 százalék válaszolta azt, hogy a megtérülés ideje 2-3 év és 10-11 év között várható, valamint 10 százalék szerint soha nem térül meg egy ilyen beruházás.

Jó hír a beruházást tervező vállalkozások számára, hogy egy-egy energiahatékonysági beruházás akár 2-3 év alatt is megtérülhet. Érdemes komplex megoldásokban gondolkodni, hogy egy beruházás minél hatékonyabb energiamegtakarítást eredményezzen. Egy jól megtervezett napelemes rendszer a vállalkozás fenntartható fejlődését képes biztosítani.

A legtöbb cég ugyanis akkor fogyaszt energiát, amikor a napelemes rendszer éppen termel, vagyis napközben. Ideális fogyasztási profil és optimális méretezés esetén probléma nélkül fel is tudja használni a megtermelt energiát.
„A cégtulajdonosok és cégvezetők általában számokban gondolkodnak és a számok gyakran győzik meg őket egy-egy beruházás szükségességéről. Az alábbi kalkuláció két különböző villamos energia árszint (piaci és árplafon) alapján mutatja meg egy napelemes rendszer telepítésének megtérülési idejét. A számok egyértelműen azt mutatják, hogy a vállalkozásoknak továbbra is érdemes beruházni egy ilyen rendszerbe” – mondta Házi Ádám a Wagner Solar szakértője.

A számításoknál alapul véve azt, hogy a fixáras szerződésekben meghatározott villamos energia árak nagy szórást mutatnak és átlagosan 120-200 Ft/kWh között mozognak, akkor egy vállalkozás, amelynek éves áramfogyasztása 100 000 kWh, 120 Ft/kWh-ás áramárral számolva éves szinten jelenleg 12 millió Ft-ot, míg 75 Ft/kWh-ás áramárral 7,5 millió Ft-ot fizet ki villanyszámlára a szerződése szerint.

Amennyiben a cég úgy dönt, hogy megújulóenergia-rendszerrel biztosítja villamosenergia-fogyasztását az éves fogyasztásának akár 80 százaléka is biztosítható megújuló energiából. Egy jól megtervezett, 500 kW teljesítményű, éves szinten 550-600 MWh-t termelő napelemes rendszer beruházási költsége 130 -180 millió Ft között van. A beruházás összege nagyban függ a telepítendő napelemek minőségétől, derült ki a Wagner Solar szakértőjének számításaiból.

500kW napelem park

A megújuló energia tehát reális alternatívát jelent a vállalkozásoknak. Számítások szerint ezzel a rendszerrel a beruházás ára 2-2,5 év alatt megtérül.  Az árplafonos ár alkalmazásával a megtérülési idő ugyan 3-4 év, de ezeket a számokat látva még a visszatáplálás korlátozás mellett is érdemes beruházni, hiszem a telepített rendszer 25-30 éven át működőképes.

Amennyiben egy cég nem táplálhat vissza a hálózatba, akkor úgynevezett visszwatt-védelemmel ellátott erőmű építésére még mindig van lehetőség. A benyújtott igénybejelentésre válaszul a visszatáplálás védelmet az áramszolgáltató írja elő.

Mivel a cégek számára a cashflow fenntartása fontos, így nem mindig célszerű önerőből finanszírozni egy nagyobb összegű energiahatékonysági beruházást.  Ezekre az esetekre is gondolva a vállalkozások számára pénzügyi lízing konstrukció is elérhető a Wagner Solar-nál, mellyel a havi törlesztőrészlet összege alacsonyabb, mint egy átlagos havi villanyszámla.

Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.