Elektromos autó töltő használat számokban

EV töltő, Napelem Közzétéve: 2023.08.03.

Önt is érdekli, hogy mennyivel kell magasabb áramdíjat fizetni, ha otthon tölti elektromos autóját? Jelen cikkünkben utánanézünk, hogy milyen költséggel számolhat, aki EV autótöltő vásárláson gondolkodik. A többlet áramdíj kiszámításához szükség van autója fogyasztására, azaz arra, hogy 100 km megtételéhez hány kWh energiát használ fel az autó, az aktuális áramdíjra és az éves futásteljesítményre.

Mennyit fogyaszt nagyságrendileg elektromos autója?

 

Nagy általánosságban nyári időszakban vegyes használat mellett egy klasszikus e-autó fogyasztása körülbelül 15 kWh/100 km, télen 18-22 kWh/100 km. A prémium kategóriás SUV-k fogyasztása pedig átlagosan 20 kW felett van.

 

EV töltők
RFID RENDSZERŰ AZONOSÍTÁS A WATTPILOT TÖLTŐVEL

Szeretné megnézni autója fogyasztását?

Ha esetleg bővebb információt szeretne kapni elektromos autója fogyasztásáról, javasoljuk az EVDATABASE oldalát, ahol külön kategóriás bontásban szerepelnek a pontos adatok.
Compare electric vehicles – EV Database (ev-database.org)

Az internet világában olvasható, főként marketing jellegű, elektromos autókhoz társított fogyasztási adatokat kellő óvatossággal kell kezelni és semmiképp sem szabad alapul venni főként, ha inkább autópályán használják a járművet.

Ajánlatkérés

Nézzük meg mennyibe kerül 1 kWh otthon

A háztartásokban kétféle hatósági tarifa létezik: az alacsonyabb 38,5 Ft/kWh, a magasabb 70 Ft/ kWh. Céges fogyasztóknál teljesen egyedi a díjszabás. Ezen számokból kiindulva pontosan meghatározható, hogy milyen költsége van 100 km megtételének. Feltételezzük, hogy a magasabb sávba esik már a fogyasztás, így 70 Ft-os áramár mellett 100 km megtétele 1402 Ft-ba kerül.

  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán Évi 5000 km megtétele 70.100 Ft-ba kerül
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán Évi 10.000 km megtétele 140.200 Ft-ba kerül
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán Évi 15.000 km megtétele 210.300 Ft-ba kerül
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán Évi 20.000 km megtétele 280.400 Ft-ba kerül
SolarEdge EV töltő

Nézzük meg mennyibe kerül napelemes rendszerrel

Összehasonlítás végett érdemes elgondolkodni, ha ezeket a kilométereket tankolással kellene megtenni, úgy milyen költségekkel számolhatna. A válasz valószínűleg sokkoló különbségről árulkodik. Mindenképp érdemes elgondolkodni elektromos autó vásárlásán.

Van meglévő napelemes rendszere vagy energetikai korszerűsítő beruházáson gondolkodik?

Olvasson bővebben a témában, számoljunk együtt, hogy mennyit takaríthat meg napelemes rendszerével.

Részletek

Fontos ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy válasszon szakértőket az Ön számára legoptimálisabb autós töltő kiválasztásához, valamint annak beüzemeléséhez.
Lényeges, hogy vásárolt autója milyen teljesítmény felvételére képes (3,7 kW; 4,6 kW; 7,4 kW stb.) és ennek megfelelően legyen töltőállomás-típust kiválasztás otthonába. Ezen felül pedig érdemes az autó teljesítményfelvevő képességéhez igazítani a töltőállomás teljesítményét (3,7 kW; 7,4 kW; 11 kW; 22,1 kW).

Fronius Wattpilot hordozható EV töltő

Üzleti és hétköznapi jellegű célokra egyaránt célszerű a legnagyobb teljesítményű, váltakozó áramú töltőállomást (22 kW) telepíteni, amely 2. típusú – T2 aljzattal rendelkezik.
Kizárólag megbízható gyártó töltőállomását használja és győződjön meg a különböző minősítésekről a készülékeken.

Infografika

A Biztonságos töltés érdekében

Ellenőrizze, hogy a vásárolt autó milyen csatlakozótípussal rendelkezik. Ehhez mérten lehet dönteni, hogy beépített kábellel vagy aljzattal rendelkező töltőre van-e szüksége. A csatlakozó típusának megfelelően gondoskodjon gyári töltő-kábelről.
Soha ne használjon sérült, toldott, szerelt, ragasztott kábeleket, valamint szintén ne használjon hosszabbítókat, átalakítókat, mert ezek nem biztonságosak és veszélyesek lehetnek mind a használóra mind a vagyontárgyakra nézve!

Gondoskodjon megfelelő villamos védelmekről, amelyek biztosítják a biztonságos betáplálást. Minimum követelmény a megfelelő teljesítményű (1 fázisú vagy 3 fázisú 20 A vagy 40 A C jelleggörbéjű) kismegszakító, és az emberi védelmet ellátó áram-védőkapcsoló. A túl-feszültségkorlátozó használata pedig igen erősen ajánlott.

A töltőállomások nedves környezetben is használhatók. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a csatlakozók ne legyenek vizesek és a töltési pontokba ne szivárogjon víz. Ismételten szeretnénk olvasóink figyelmét felhívni, hogy az elektromos autók biztonságos töltéséhez szükséges töltő egység beüzemelése minden esetben szakembert igénylő feladat. Hogy az Ön elvárásainak legmegfelelőbb EV töltő kerüljön biztonságos kialakításra, válassza szakértőink segítségét.

Ajánlatkérés
Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.