Wagner Solar - Napelem - Superbrands MagyarBrands díj 2021-2022
Wagner Solar - Napelem - Superbrands MagyarBrands díj 2021-2022

500 kW-os napelem park

Megvalósítás KAT rendszerrel

Napelemes rendszer esetén telepíthetünk háztartási méretű kiserőművet, amely egy család energiafelhasználását tudja fedezni, de akár napelem parkban is gondolkozhatunk, több 100 kW-os méretben, amely több 100 családi ház éves energiaigényét képes biztosítani.

Egy családi háznál épp úgy befektetés egy ilyen beruházás, mint nagyobb méretben, csak mások a feltételek.

Engedélyeztetni 50 kW-ig egyszerűbb folyamat, körülbelül 2-3 hónapot vesz igénybe. Nagyobb rendszerek esetén ez egy összetettebb feladat, de a KÁT rendszereknek köszönhetően jelenleg rengeteg engedély van kiadva és sorra várják a napelem parkok a megvalósítást.

Napelem park megvalósítása

Mire érdemes odafigyelni nagyobb rendszerek megvalósításánál?

Az első és legfontosabb, hogy találjunk egy megfelelő területet, ahol több ezer napelem telepíthető. Fontos, hogy a visszatáplálás megoldható legyen a közelben, hiszen annak kiépítése is nagy költségeket vonhat maga után. Az 500 kW-os napelem parkokat földre telepítik a nagy helyigény miatt. (pl: 260 W-os panelekből közel 2000 db-ra van szükség egy 500 kW-os projekt esetén) Egy ekkora rendszer körülbelül 0,5-1ha (hektár), azaz 5-10.000m2 területet igényel. A megvalósításhoz speciális földre telepíthető tartószerkezetet kell használni, amelynek rögzítésére nagy odafigyelés szükséges, hiszen hosszú távon tervezzük a rendszer üzemeltetését. Csakúgy, mint a tetőn lévő napelemek, a földre telepített rendszer is ki van téve az időjárás viszontagságainak, mint a szél, eső, hó, stb.

A napelem parknál az egyik leginkább befolyásoló tényező az inverter lesz. Érdemes megbízható eszközt választani, amely hosszú távon biztosítja a hibamentes működést. Kiváló megoldás egy 500 kW-os projekt megvalósításához a SolarEdge inverter alkalmazása, mivel teljes értékű távfelügyeletet kapunk a napelemek és az inverterek működésével kapcsolatban, ami az üzemeltetőnek és a beruházónak egyaránt fontos.

Kiemelkedő előnyei más inverterekkel szemben:

  • 12 év termékgaranciát ad a gyártó az inverterekre
  • két napelemre kerül egy teljesítmény optimalizáló, így egy esetleges hiba esetén azonnal látjuk, hogy melyik napelemet kell ellenőrizni vagy cserélni
  • az optimalizálásnak köszönhetően nem sorba vannak a napelemek kötve, így probléma esetén nem több 10 napelem esik ki
  • a monitoring rendszeren keresztül folyamatosan nyomon követhetjük, hogy a befektetésünk mennyi pénzt termel számunkra
  • ha mindez nem elég, még automatikus hibaüzenetet is kapunk probléma esetén
  • több modult köthetünk 1-1 stingre, ennek köszönhetően kevesebb vezetékre és biztosítékra lesz szükség
  • a teljesítmény optimalizálóknak köszönhetően akár 10-15%-kal többet termelhet összességében a rendszer, mint egy hagyományos inverterrel (felhőátvonulás, mismatch érték)

SolarEdge technológia

Összefoglalva, a SolarEdge inverternek köszönhetően egy okos napelem park tulajdonosaivá válunk. A befektetésünket biztonságban tudhatjuk, és folyamatosan kézben tarthatjuk. Kell ennél több?

Részletek

Kerítés és biztonságtechnika

A tartószerkezet felépítése, a napelemek felszerelése, a kábelezés kialakítása, inverterek bekötését követően még koránt sincs kész a projekt. Sokan megfeledkeznek egy-egy árajánlatadás során, hogy a védelemről is gondoskodni kell. Ahhoz hogy biztonságba tudhassuk a napelem parkunkat, körbe kell azt keríteni és érdemes kamerarendszert is kiépíteni hozzá. Ha figyelembe vesszük a terület nagyságát és az értéket, amelyet ez a napelem park képvisel, látni fogjuk, hogy a biztonságtechnikai rész további milliókat igényel még a beruházásból, de elengedhetetlen az erőmű üzemeltetéséhez.

Tisztítás és karbantartás

Míg egy háztartási méretű kiserőművet nincs szükség külön karbantartásra, addig egy napelem parknál, már érdemes elgondolkozni azon, hogy tisztítsuk a napelemeket. 6-15 napelemnél az időjárás elvégzi a szükséges tisztítást az eső által, ha porosak is a panelek, nem lesz nagy hatással a termelésünkre. Ezzel szemben, ha több ezer napelemről beszélünk, ott igencsak hatással van a termelésre ha bekoszolódik, hiszen arányaiban sokkal nagyobb felületről beszélünk. Ráadásul a befektetők is kiváló eredményeket várnak el a termelésből, amihez a napelemek bizonyos időközönkénti tisztítása elengedhetetlen. Érdemes megfontolni évi 1-4 alkalmat, amikor megbízunk valakit a napelemek tisztításával és természetesen időszakosan ellenőrizzük a park működéséhez szükséges összetevők állapotát.

Maga a karbantartás SolarEdge inverternél egy folyamatos és egyszerűbb feladat, mint egy hagyományos inverternél, hiszen a nyomon követés állandó. Éppen ezért javasolt hosszú távon előre gondolkozni, így megkönnyítjük az életünket. A karbantartásnak kisebb lesz a költsége és kisebb mértékű lesz az esetleges termeléskiesés.

Működő példa

Kiváló magyarországi példa az okos napelem parkra, a szegedi 1 MW-os rendszer (2x500kVA), amely SolarEdge inverterrel és teljesítmény optizmalizálóval üzemel.

A park 4200 db 260 Wattos polykristályos napelemmel, 36 db SE 27.6k inverterrel és 2100 db P600-as teljesítmény optimalizálóval került kiépítésre.

Bővebben
500kW napelem park