Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján
Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján

500 kW-os napelem park

Napelemes rendszer esetén telepíthetünk háztartási méretű kiserőművet, amely egy család energiafelhasználását tudja fedezni, de akár napelem parkban is gondolkozhatunk, több 100 kW-os méretben, amely gyárak, üzemek éves energiaigényét képes biztosítani.

Egy családi háznál épp úgy befektetés egy ilyen beruházás, mint nagyobb méretben, csak mások a feltételek.

Engedélyeztetni 50 kW-ig egyszerűbb folyamat, körülbelül 2-3 hónapot vesz igénybe. Nagyobb rendszerek esetén ez a folyamat összetettebb feladat, így akár 5-7 hónapot is igénybe vehet. 

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az ajanlat@wagnersolar.hu címen!

Napelem park megvalósítása

Mire érdemes odafigyelni nagyobb rendszerek megvalósításánál?

Az első és legfontosabb, hogy találjunk egy megfelelő területet, ahol több száz, akár ezer napelem telepíthető. Fontos, hogy ekkora napelempark telepítése esetén a visszatáplálás korlátozottan megoldható. Tehát 50kW teljesítményt meghaladó napelempark esetén Visszawatt védelem kialakítása szükséges.  

Ennek megfelelően a napelempark mérete a fogyasztási adatok alapján kerül meghatározásra, hogy a lehető legtöbb megtermelt energia felhasználásra kerüljön.  

Az 500 kW-os, vagy nagyobb méretű napelemparkokat legtöbb esetben földre telepítik a nagy helyigény miatt, azonban tetőre is telepíthető, amennyiben azt a tetőfelület engedi. (pl: 440 W-os panelekből megközelítőleg 1150 db-ra van szükség egy 500 kW-os projekt esetén) Egy ekkora rendszer körülbelül 0,5-1ha (hektár), azaz 5-10.000m2 területet igényel. A megvalósításhoz speciális földre telepíthető tartószerkezetet kell használni, amelynek rögzítésére nagy odafigyelés szükséges, hiszen hosszú távon tervezzük a rendszer üzemeltetését. Csakúgy, mint a tetőn lévő napelemek, a földre telepített rendszer is ki van téve az időjárás viszontagságainak, mint a szél, eső, hó, stb.

A napelem parknál az egyik leginkább befolyásoló tényező az inverter lesz. Érdemes megbízható eszközt választani, amely hosszú távon biztosítja a hibamentes működést. Kiváló megoldás egy 500 kW-os projekt megvalósításához a SolarEdge inverter alkalmazása, mivel teljes értékű távfelügyeletet kapunk a napelemek és az inverterek működésével kapcsolatban, ami az üzemeltetőnek és a beruházónak egyaránt fontos.

Kiemelkedő előnyei más inverterekkel szemben:

  • 12 év termékgaranciát ad a gyártó az inverterekre
  • két napelemre kerül egy teljesítmény optimalizáló, így egy esetleges hiba esetén azonnal látjuk, hogy melyik napelemet kell ellenőrizni vagy cserélni
  • az optimalizálásnak köszönhetően nem sorba vannak a napelemek kötve, így probléma esetén nem több 10 napelem esik ki
  • a monitoring rendszeren keresztül folyamatosan nyomon követhetjük, hogy a befektetésünk mennyi pénzt termel számunkra
  • ha mindez nem elég, még automatikus hibaüzenetet is kapunk probléma esetén
  • több modult köthetünk 1-1 stingre, ennek köszönhetően kevesebb vezetékre és biztosítékra lesz szükség
  • a teljesítmény optimalizálóknak köszönhetően akár 10-15%-kal többet termelhet összességében a rendszer, mint egy hagyományos inverterrel (felhőátvonulás, mismatch érték)

SolarEdge technológia

Összefoglalva, a SolarEdge inverternek köszönhetően egy okos napelem park tulajdonosaivá válunk. A befektetésünket biztonságban tudhatjuk, és folyamatosan kézben tarthatjuk. Kell ennél több?

Részletek

Kerítés és biztonságtechnika

A tartószerkezet felépítése, a napelemek felszerelése, a kábelezés kialakítása, inverterek bekötését követően még koránt sincs kész a projekt. Sokan megfeledkeznek egy-egy árajánlatadás során, hogy a védelemről is gondoskodni kell. Ahhoz hogy biztonságba tudhassuk a napelem parkunkat, körbe kell azt keríteni és érdemes kamerarendszert is kiépíteni hozzá. Ha figyelembe vesszük a terület nagyságát és az értéket, amelyet ez a napelem park képvisel, látni fogjuk, hogy a biztonságtechnikai rész további milliókat igényel még a beruházásból, de elengedhetetlen az erőmű üzemeltetéséhez.

Tisztítás és karbantartás

Míg egy háztartási méretű kiserőművet nincs szükség külön karbantartásra, addig egy napelem parknál, már érdemes elgondolkozni azon, hogy tisztítsuk a napelemeket. 6-15 napelemnél az időjárás elvégzi a szükséges tisztítást az eső által, ha porosak is a panelek, nem lesz nagy hatással a termelésünkre. Ezzel szemben, ha több ezer napelemről beszélünk, ott igencsak hatással van a termelésre ha bekoszolódik, hiszen arányaiban sokkal nagyobb felületről beszélünk. Ráadásul a befektetők is kiváló eredményeket várnak el a termelésből, amihez a napelemek bizonyos időközönkénti tisztítása elengedhetetlen. Érdemes megfontolni évi 1-4 alkalmat, amikor megbízunk valakit a napelemek tisztításával és természetesen időszakosan ellenőrizzük a park működéséhez szükséges összetevők állapotát.

Maga a karbantartás SolarEdge inverternél egy folyamatos és egyszerűbb feladat, mint egy hagyományos inverternél, hiszen a nyomon követés állandó. Éppen ezért javasolt hosszú távon előre gondolkozni, így megkönnyítjük az életünket. A karbantartásnak kisebb lesz a költsége és kisebb mértékű lesz az esetleges termeléskiesés.

Működő példa

Kiváló magyarországi példa az okos napelem parkra, a szegedi 1 MW-os rendszer (2x500kVA), amely SolarEdge inverterrel és teljesítmény optizmalizálóval üzemel.

A park 4200 db 260 Wattos polykristályos napelemmel, 36 db SE 27.6k inverterrel és 2100 db P600-as teljesítmény optimalizálóval került kiépítésre.

Bővebben
500kW napelem park

Napelem cégeknek: 3-5 éves megtérüléssel

Amennyiben napelemes beruházást tervez és kíváncsi arra, hogy mekkora rendszerre lenne szüksége, mennyi annak a megtérülése, milyen finanszírozási lehetőségek érhetők el jelenleg és mi az aktuális szabályozás, akkor vegye fel szakértő kollégáinkkal a kapcsolatot az ajanlat@wagnersolar.hu címen vagy olvassa el a részleteket honlapunkon!

Az igények felmérését követően pontos termelésszimulációt is készítünk.

Bővebben a céges beruházásokról