5 ok, ami miatt egy hőszivattyú már tegnapra kellett volna Önnek is

Hőszivattyú Közzétéve: 2023.01.02.

Van 5 nagyon jó indokunk arra, miért kellene mindenkinek hőszivattyú – már akár tegnapra. A hőszivattyú ugyanis kiválthatja a központi fűtést vagy a gáz cirkót is, és amúgy is energiatakarékos és környezetbarát.

Ám még ennél is többet tud.

Kezdjük a legelején: mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú a működése során a külső levegő, a talajvíz (víz-víz/levegő-víz hőszivattyú) vagy a föld (talajszondás geotermikus szivattyú) saját hőjét hasznosítja.

Bár működtetéséhez szükség van elektromos áramra, arra, hogy ingatlanunk levegőjét vagy használati vizét a kívánt mértékben felfűtse, vagy épp lehűtse, kizárólag megújuló energiát szolgáltató energiaforrásokat használ fel.

A felhasznált elektromos energiát tehát arra fordítja, hogy két hely, esetünkben a kint és a bent között hőenergiát szállítson. Azonban a folyamat során a hőszivattyú lényegesen több hőenergiát termel a számunkra, mint amennyit a teljes rendszer a szivattyúzáshoz felhasznál.

Mindezekből eredően van 5 nagyon jó indokunk arra, hogy miért kellett volna Önnek, Nekünk, mindenkinek már tegnapra egy hőszivattyú. Íme:

1. A hőszivattyú környezetbarát módon működik

Nem éget el fosszilis tüzelőanyagokat a hőtermeléshez, így gyakorlatilag egyáltalán nincs károsanyag (pl. szén-dioxid) kibocsátása, szemben az olyan egyéb, hagyományos, fosszilis tüzelőanyagokból (szén, gáz, kőolaj) származó energiát felhasználó fűtési rendszerekkel, amelyek sajnos vastagon hozzájárulnak környezetünk levegőjének szennyezéshez és az éghajlatváltozáshoz.

Ajánlatkérés
környezetbarát törekvések a Föld egészségéért

2. A hőszivattyú növeli a komfortérzetet

Bár a hőszivattyúk működésük során a hőt a lakáson kívülről (a levegőből, talajvízből vagy a talajból) a belső térbe viszik át, még akkor is hatékony fűtést tudnak számunkra biztosítani, amikor odakinn a hőmérséklet már jóval fagypont alatt van.

Egyes rendszerek akár -10 fok mellett is képesek a belső légteret egyenletesen optimális hőfokon tartani, nem kívánva extra fűtésrásegítést.

A hőszivattyús rendszer hűtés üzemmódban még a nagy hőhullámok ideje alatt is képes alacsony költségek mellett fenntartani otthonunkban a kellemes hőmérsékletet.

Panasonic hőszivattyúk széles választéka

3. A hőszivattyú csendesen működik

Mind fűtő mind hűtő üzemmódban szinte teljesen zajtalanul működik a hőszivattyús rendszer így kiválóan alkalmas könyvtárak, dolgozószobák, vagy akár kisgyermekszobák klímájának optimális szinten tartására.

Ajánlatkérés
fűtés Panasonic hőszivattyúval

4. A hőszivattyúval megspórolhatjuk a gázfűtés-és klíma kiépítés teljes költségét

A hőszivattyú sokoldalú eszköz, mondhatni 2in1: hűthet is és fűthet is, vagyis míg nyáron hűvösen, addig télen kellemesen melegen tartja az otthonunkat. Nincs tehát szükség külön drága és energiazabáló hűtőklíma rendszerre, ha már rendelkezünk egy fűtésre és hűtésre egyaránt kiváló hatásfokkal használható, fordított (inverter) hőszivattyús rendszerrel.

Hőszivattyús rendszer kulcsrakészen

5. A hőszivattyú energiahatékony = hatékonyabban csökkenti a rezsit, mint az állam. Sőt!

Rendkívüli hatékonysága miatt – valamint a jelenlegi magas tüzelőanyag- és gázár mellett – sokkal gazdaságosabban kifűthető egy ház hőszivattyúval, mint más, hagyományos fűtésrendszerekkel, így már a következő elszámolási időszakkal jelentősen csökkennek a rezsiköltségek. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A hőszivattyú COP energiahatékonysági mutatójának értéke minél magasabb, annál hatékonyabb a rendszer.

Kalkulátor árszámítás

A teljesítményegyüttható vagy más néven „Jóságifok” azt mutatja meg, hogy a készülék 1kW felvett elektromos áram segítségével, mekkora energiatermelésre (kW), illetőleg hőteljesítmény leadásra képes.

Összehasonlításképp, ha ez az érték egy adott hőszivattyú esetében meghaladja a 2,2-t, akkor az átlag kondenzációs gázkazánnál máris olcsóbban állítja elő (ugyanazt) a szükséges fűtési energiamennyiséget. Egy 3,1–5,1 COP-értékkel rendelkező hőszivattyúval pedig már jelentős megtakarítást érhetünk el (vigyázat, 2-es érték alatt a működtetése gazdaságtalan).

A hőszivattyú igazi megoldás, ha elszálltak a rezsidíjak – az energiahatékonysága ugyanis növelhető

Az energiatakarékossága ugyanis növelhető egy programozható termosztáttal való együttes használat által.

A termosztát teszi lehetővé a hőszivattyú működésének szabályozását, vagyis, hogy abban az esetben csökkentse a teljesítményt (vagy leállítsa), ha a lakásban nem tartózkodik senki, vagy épp éjszaka, ha jobban szeretjük hűvösebb levegőjű hálószobát.

Ezzel a szabályozási lehetőséggel további energiát takaríthatunk meg, és tovább csökkenthetjük az energiaszámlánk végösszegét. De tudjuk mi még ezt fokozni!

…és növelhető

További energia takarítható meg a hőszivattyúval, ha azt más energiahatékony (megújuló energiát felhasználó) technológiákkal, például napelemekkel vagy energiahatékony készülékekkel kombinálva használjuk.

…és növelhető

A hőszivattyú működésének hatékonyságát növelhetjük azzal is, ha gondoskodunk a lakásunk megfelelő szigeteléséről. Ez amellett, hogy segíthet csökkenteni a téli hőveszteséget és a nyári hőnyereséget, egyúttal hatékonyabbá is teheti a hőszivattyú működését, és tovább csökkentheti az energiaszámlák mérlegét.

Hőszivattyú kínálatunk

Cégünk elsősorban Panasonic levegő-víz típusú hőszivattyúkat forgalmaz.

Termékeinket megtekintheti az alábbi oldalon:
Panasonic termékek

További információkat az alábbi oldalon találhat:
Hőszivattyúk

 

Kérdés bátran esetén forduljon munkatársainkhoz az ajanlat@wagnersolar.hu email címen vagy a
tel: +36 27 548 440 telefonszámon.

Ajánlatkérés
Panasonic Aquarea levegő - víz hőszivattyú régi és új építésű épületek fűtésére