Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján
Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján

Mekkora a napelem mérete, súlya – és egyéb gyakori tévhitek

20 tévhit a napelemes rendszerekről

A megújuló energiaforrásokról sok tévhit kering manapság. Rengeteg téves információt hallani a napelemekről is, többek között a nepelemek méretéről, súlyáról, teljesítményéről. Ezek a tévhitek pedig sokakat már azelőtt eltérítenek a napelem rendszer vásárlástól, mielőtt még elkezdhetnének utánajárni a dolgoknak. Vessünk ennek véget, egyszer s mindenkorra. Következzen a 20 legnépszerűbb tévhit – és a hozzájuk tartozó igazság.

Napelemes rendszerek tévitek
Napelem rendszer árak – és a napelem megtérülése
 • 1. A napelemek soha nem térülnek meg

  Sokszor olvasni ezt az érvet a negatív napelem vélemények között. Pedig a napelemmel történő áramtermelés az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás, amibe belevághatunk.

  Ahhoz, hogy ezt belássuk, csak a napelem árát, a különböző háztartások áramfogyasztását, és az egyéb plusz kiadásokat kell összehasonlítanunk.

  Az eredmény magáért fog beszélni.

 • 2. A napelemek mindig is drágák lesznek

  Ahogy a napelem technológia egyre fejlettebbé válik, úgy a napelemek ára is egyre csökken. Ez a különböző napelemes rendszerek hatékonyságának növekedése miatt van. Ahogy az később látható lesz, erre újabb tévhitek épülnek.

 • 3. A napelem csak pár évig működik

  A magyarországi minta ehhez még nem reprezentatív, de külföldön a 90-es években telepített napelemek máig működnek, immáron több, mint 25-30 éve. Éppen ezért a legtöbb gyártó 30 év teljes körű termékgaranciát vállal a napelemes rendszereire.

A napelem teljesítménye
 • 4. A napelem technológia nem hatékony

  A napelem termelése szinte minden esetben hatékony, a hatásfoka pedig elég magas a megfelelő működéshez. Ahogy azt a következő tévhiteknél is látni lehet, ez nem csak napos időben vagy déli tájolás esetén igaz.

 • 5. A napelem csak déli tájolású ház esetében használható

  A legtöbb ház nem déli tájolású, a napelemek termelése mégis hatékony. Érdemes megjegyezni, hogy a 10-20°-os eltérés csak csekély mértékben befolyásolja a termelés mértékét.

 • 6. A napelem csak akkor termel, ha az idő napos

  Logikus, hogy napos időben a leghatékonyabb a napelem panelek termelése. Minél inkább derékszögben éri a napsugárzás – annál jobb. De azt már kevesen tudják, hogy a felhős időben is 50-90 százalékos teljesítményt képesek produkálni!

 • 7. Sötétben nem használhatóak a háztartási berendezések

  Több fajta napelemes rendszer létezik, az egyik például a hálózatra tápláló. Ekkor folyamatosan kapcsolódunk a hálózatra – tehát amikor nem termel a rendszer, akkor is működnek a gépek

 • 8. A napelemes technológia még nem elég fejlett

  A napelemek – csakúgy, mint más rendszerek – mindig folyamatos fejlesztést igényelnek. Ahogy más rendszerekről sem mondhatjuk el, hogy kifogástalanul működnek örökké, a napelemről sem érdemes ezt állítani.

 • 9. A napelem nem elég hatékony más energiaforrásokkal szemben

  Itthon hihetetlenül nagy az elfogultság a hagyományos energia ellátás és termelés irányában.

  A szakemberek szerint ez azonban nem marad így, és a következő évtizedekben egy lassú, de folyamatos átalakuláson fog keresztülmenni.

SolarWatt német gyártmányú áttetsző napelem 30 év garanciával. Terasz, veranda árnyékolására is, ha kicsi a tetőfelület, rossz a tájolás vagy a dőlésszög.
A napenergia raktározása
 • 10. Az energia tárolásához minden esetben akkumulátorra van szükség

  A mai modern napelem rendszereknél nincsen szükség akkumulátorra! Az előbb említett hálózatra kapcsolt rendszer egyik legnagyobb előnye például, hogy a nyáron megtermelt energiát télen is fel lehet használni minden további nélkül.

 • 11. A többletként megtermelt áramot nem veszi vissza a szolgáltató

  Az állam által kiadott rendelet, név szerint a 2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról arról nyilatkozik, hogy 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele.

  Ez azt jelenti, hogy a többletként megtermelt energiát minden(!) esetben visszaveszi az áramszolgáltató.

A napelem mérete és súlya
 • 12. A napelem telepítéséhez szinte mindig a tetőszerkezet átalakításán vezet az út

  Ez az egyik legnépszerűbb tévhit – de mi sem állhat messzebb a valóságtól!

  Az igazság az, hogy a napelem rendszer kiépítése során a legtöbb esetben csupán néhány cserepet kell elmozdítani, majd visszahelyezni, ezért egyáltalán nincs szükség a tető részleges vagy teljes átalakítására.

 • 13. A napelem csak és kizárólag a tetőszerkezetre szerelhető

  Ez egy újabb népszerű hír, ami manapság terjed, és mint a legtöbb – ez is téves.

  A napelem nem csak tetőre, de talajra és más épületekre is telepíthető!

  Egyes napelem rendszerek például megkívánják, hogy a tető helyett a földre telepítsék – aminek lehet oka a napelem mérete, a tetőszerkezet állapota vagy a napelem súlya.

  Ráadásul nagy előnyük a tetőre szerelt verzióhoz képest, hogy pontosan beállítható a tájolás, ezáltal maximalizálható az energiatermelés.

  Ehhez pedig nem szükséges a tetőszerkezet felmérése a napelem súlya vagy mérete miatt.

  Azonban fontos megjegyezni, hogy az átlagos családi házak esetében nem okoz gondot a tetőre szerelés – ez csak egy újabb tévhit, ahogy az a következő pontban is olvasható.

   

 • 14. A napelem súlya és mérete akkora, hogy a telepítéséhez meg kell erősíteni a tetőt

  Egy napelem tábla össz-súlya 17 kg, a napelem panel mérete (felülete) pedig 1,7 m2.

  Tehát egy átlagos családi ház esetében az egész rendszer kevesebbet nyom, mint 3 egészséges férfi tömege, a napelem méretezése pedig úgy van kitalálva és megoldva, hogy a konkrét napelem tábla mérete ne okozzon gondot a családi házak esetében sem.

 • 15. A napelem nem használható tetőfedésként

  Ahogy korábban is írtuk, a technológia fejlődik, ezért ma már lehetőség van a csapadék elvezetésre is.

  Ez pedig utat nyitott ahhoz, hogy a napelemeket tetőfedésként is használhassuk.

A napelem rendszer kiépítése
 • 16. A háztartási méretű napelemekhez építési engedélyre van szükség

  Ahogy korábban írtuk, a napelemes rendszerek engedélyezési kötelezettségeit a VET (Villamos Energia Törvény) szabályozza. Ez pedig azt mondja ki, hogy a maximum 50kW-os, háztartási méretű kiserőművek létesítéséhez nem kell építési engedély.

  A tisztánlátás végett egy átlagos családi ház fogyasztása csupán 2,5 – 5 kW.

 • 17. A napelemek előállítása több energia, mint amennyit egyáltalán megtermelnek

  Ezek a napelem rendszer vélemények még az 1970-es években, a napelemgyártás kezdetekor sem voltak teljesen igazak. Azóta pedig már csak tévhitek.

  A mai modern időkben az energia előállítás nagyon professzionális, a rendszerek fejlettek, és az iparág kinőtt a gyerekcipőből – ezért a kijelentés már semmiképpen sem helytálló.

 • 18. A napelemnek környezetkárosító hatása van

  A napelem a fosszilis energia forrással szemben megújuló energiaforrás. Ez azt is magával vonzza, hogy a működés közben semmiféle káros anyagot nem bocsát ki. Tehát nem igaz, hogy károsítja a környezetet – sokkal inkább védi azt.

 • 19. Villámhárító építése nélkül bele se vágjunk

  Ez csak akkor igaz, ha a napelem rendszer 10 kW teljesítmény feletti.A 10 kW alatti rendszereknél egyáltalán nem kötelező a villámhárító beépítése a családi házakra sem.

 • 20. A jégeső szétroncsolja a napelemeket

  A napelemeket úgy készítik, hogy a felületükön biztonsági üveget helyeznek el. Ez az üveg akár 5400 Pa felületi nyomást is kibír.

  Hogy ezt perspektívába helyezzük, az ilyen üvegek ellenállóbbak, mint például egy tetőablak.

  De amennyiben szeretnénk mindenképpen bebiztosítani magunkat, érdemes lehet biztosítást kötni, amelynek igen alacsony az ára – cserébe viszont rengeteg felesleges fejfájástól és szorongástól kímélhetjük meg magunkat.