Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján
Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján

Hővisszanyerő szellőztetők típusai és felépítése

Hővisszanyerő szellőztetők típusai

Megkülönböztetjük egymástól az egyéni helyiség és a központi szellőztetőgépet. A helyiség szellőztetőgépek általában az adott szellőztetendő helyiség falába vannak elhelyezve, és a helyiség méretének megfelelő teljesítménnyel szellőztetnek. Kiépítésük egyszerű, költségtakarékos. Általában hálószoba, konyha, mosókonyha szellőztetésére ajánljuk őket.

Kialakításuk szerint: a hőcserélés módjában általánosan három típust különböztetünk meg: a keresztáramú, kereszt-ellenáramú, ellenáramú-csatornás rendszert.

Ajánlatkérés
Hővisszanyerő szellőztető
Hővisszanyerő szellőztetők típusai
 • Keresztáramú 

  keresztáramú a legrégebbi technológia, és hatásfokát tekintve is a gyengébbek közé tartozik. Ennél a típusnál a beszívott levegő és a szobából kifújt levegő egy sok lamellás hőcserélőbe kerül, az áramlási irányok egymásra merőlegesek.

 • Ellenáramú-csatornás 

  Az ellenáramú-csatornás hőcserélős rendszer esetén a lemezes hőcserélő helyett csatornákat használunk, így a hőátadás nemcsak két irányba történik, hanem a csatorna négy falán át. Ez a leghatékonyabb hőcserélő típus. A gépek külső kinézetre általában egyforma doboz alakúak négy csőcsonkkal a tetején.

 • Kereszt-ellenáramú

  kereszt-ellenáramú rendszer esetében az előzőhöz hasonlóan a levegő szintén lamellás hőcserélőbe kerül. Mivel ez egy megnövelt felületű hőcserélő, valamint a két áramlási irány ellentétes, ez nagyban megnöveli a hőátadás hatásfokát.

Anyagukat tekintve lehet alumínium, illetve kompozit polimerből a hőcserélő lemez és a blokk.

Természetesen minden gyártócég kialakította az egyéni forma- és színvilágát, mely alapján a szakemberek ránézésre tudják, milyen géppel is állnak szemben.

Hővisszanyerő szellőztetők felépítése

A készülék két-két levegő ki és bevezetéssel rendelkezik. A gépen belül az elszívott és befújt levegő hőmérsékletét egy hőcserélőn keresztül közelítjük egymáshoz. Az áramlást mindkét oldalon egy-egy ventilátor szabályozza. A berendezés tartalmaz két szűrőt. Az egyik a beszívott levegőt tisztítja, a legjobb minőségű szűrők a cigaretta füstöt is képesek kiszűrni a levegőből. A másik a kifújt levegőt szűri, hogy a szobából elszívott por ne károsítsa a készüléket.

Hővisszanyerő szellőztető

Hővisszanyerő szellőztetők kialakítása:

Ami biztos, a hővisszanyerő szellőztetőben kell lennie 2 db ventilátornak és 1 db hőcserélő blokknak, de nem árt, ha van benne bypass lamella és 2 db szűrő. A szerkezeti kialakításuk többféle lehet, ezt általában az adott gyártóra vonatkozó, kialakított dizájn szabja meg.

 

Ajánlatkérés
Hővisszanyerő szellőztető
Gyakran felmerülő kérdések a hővisszanyerő szellőztető gépekkel kapcsolatosan
 • Mire jó a bypass funkció?

  A szellőztetőnek köszönhetően a beszívott hideg levegőt előmelegítve csökkenti a téli időszak fűtési költségét, valamint nyáron az épület túlmelegedését akadályozhatjuk meg vele. Bypass funkciónak köszönhetően nyári időszakban a hőcserélő kikerülésével közvetlenül  hűthetjük az épületet. Ez a funkció főleg a nyári éjszakákon aktív, ha a külső hőmérséklet 18°C-nál magasabb, de alacsonyabb az épületből kiszívott levegő hőmérsékleténél. Így segíti az épület visszahűtését és biztosítja az alváshoz kellemes hőmérsékletet.

 • Mennyire lehet hallani a ventilátor zúgását?

  A beépített ventillátorok az előírt 25 dB-es zajszinthatárnak megfelelően működnek, ezzel biztosítva a csendes nyugodt éjszakánkat. Összehasonlításképpen: ez a falevelek susogásával mérhető össze, a suttogás 30 dB, egy forgalmas utcában lakva zárt ablakok mellett 70-80 dB-es zaj mérhető. Természetesen a telepítés helyét sok minden befolyásolhatja, így kérje ki a telepítő tanácsait.