Az M3 Logisztikai Kft. szintén minket választott

Referencia tanulmány

Cégünk nyerte az M3 Logisztikai Kft. mindkét telephelyén a napelemes beruházás megvalósítását.
Az M3 Logisztikai Kft. is csatlakozott a közelmúltban azon magyarországi cégek egyre népesebb táborához, amelyek elkötelezettek az iránt, hogy tevékenységüket minél kisebb környezeti lábnyommal végezzék.
Büszkék vagyunk arra, hogy ezen törekvésük megvalósítását, több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező cégünkre bízta.

Két helyszínen építettünk ki napelemes rendszert:

  • az M3 Logisztikai Kft. Székely Elek úti székhelyén
  • és a Visonta úti telephelyén

Készítettünk egy esettanulmányt, mely segítségével szeretnék szemléltetni, hogy az említett cég életében milyen pozitív változásokat hoz a telepített napelemes rendszer. Bemutatjuk, hogyan segítettünk optimalizálni a cég villamosenergia kiadásait, valamint megtalálni a tökéletes napelemes rendszert.
Továbbá mutatjuk, hogy milyen tényezők alapján segítettük ügyfelünket a döntéshozatalban.
Tavaly keresett meg minket ez a bizonyos logisztikai cég, mert szerették volna minimalizálni a villamosenergia költségeiket, viszont mindezt környezetkímélő módon.
A magas energiaárak miatt nem meglepő, hogy a nagyobb cégeket is egyre inkább foglalkoztatja az energiatudatosság és vele együtt a megújuló energia. Nem beszélve az egyre kedvezőbb megtérülési időről, mely a vállalkozások számára még inkább vonzóbbá teszi az energiamegújuló beruházásokat.

Egy előzetes egyeztetést követően kollégáink a helyszínen precíz méréseket folytattak, amit alapul véve elkezdődhetett a tervezés, hogy pontosan milyen napelemes rendszer lenne a legoptimálisabb a felhasználó számára, valamint ebből mennyit lenne célszerű telepíteni a kívánt hatás elérésének érdekében, figyelembe véve a ráfordítandó összeget.
A felméréseket követően két azonos rendszerméret lett tervezve a két eltérő telephelyre, szem előtt tartva a fogyasztási adatokat és a rendelkezésre álló tetőfelületet.
A napelemek elhelyezhető mennyiségéből adódóan, meghatározásra került az inverterek mérete is. A méréseken túl drónos felvételek is készülnek, ami a látványterv készítése közben igen meghatározó szerepet tölt be.

Mi a cél pontosan a napelemes rendszer beruházással?

Elsősorban az, hogy ügyfelünk számára viszonylag rövid intervallumon belül megtérüljön megújuló energia beruházása. Mindemellett természetesen minimalizálni a rezsikiadásokat, mindezt úgy, hogy ne zavarja a komfortérzetet és még környezetkímélő is legyen.
A tulajdonosnak a természet és a környezetvédelem egyaránt központi szerepet játszik az életében, és persze cégvezetőként is kiemelten fontosnak tartja ezeket az értékeket.
Ezekkel a napelem rendszerekkel éves szinten 41 tonna szén-dioxid kibocsájtást lehet megtakarítani, a rendszerek teljes élettartamára (30 év) nézve pedig összesen 1230 tonnát.

Hatékonysági görbe és egyéb tényezők

A diagramokon két közel azonos rendszert láthatunk, melyek visszatáplálnak a hálózatra.
Tájolás szempontjából van némi eltérés, ez megmutatkozik a rendszertermelési adatokon is.
A megtermelt energia közel azonos, viszont a két raktár fogyasztása eltérő. Az ábrákon pontosan látható, hogy a fogyasztás nagyjából 35%-át váltottuk ki mindkét rendszernél.
Mint korábban említettük, ezek a rendszerek visszatáplálhatnak a hálózatra, így az esetlegesen nyáron megtermelt többletenergiát télen tudják hasznosítani.
Az éves szaldó megszűnése után is előnyös, mert napközben felhasználja a cég a megtermelt villamos energiát.

Miért ennyire előnyös?

A munkahelyeken a fogyasztás leggyakrabban napközben zajlik, amikor a napelemek termelnek, tehát mondhatni, hogy cégeknek kiváló energiafogyasztás csökkentő megoldást jelent a napelemes rendszerre történő beruházás.
A görbe a világban tesztelt napelemek hatásfokait hivatott bemutatni. Ezek még laboratóriumi körülmények között léteznek, de minden fejlesztés – ugyan apránként, de – folyamatosan előre, azaz kedvező irányba viszi a számokat.

Az inverter és a napelem panel

Ügyfelünknek két azonos méretű rendszer lett telepítve, két különböző telephelyre.
Az ajánlatban az optimalizált SolarEdge rendszer szerepelt, mely ajánlatonként egy 100kW és egy 50kW teljesítményű invertert tartalmazott.
Így összesítve 300kW teljesítményű rendszert telepítettünk

Napelem oldalon rendszerenként 448db Longi LR5-66Hih-500M napelem került felszerelésre DNY-i tájolással, mely összesen 224kWp napelemet jelent. Egy rendszer így éves szinten 250-260 MWh áramot képes megtermelni.
Ezt a napelem márkát azért részesítjük előnyben, mert az innovációra és a megbízhatóságra összpontosítva ár-érték arányban kitűnő, minőségben pedig kiváló termékei folyamatosan emelik a napenergia-technológia színvonalát.

Nézzük a megtérülést, valamint, hogy mit mondanak a számok!

Egy ilyen rendszer ára nagyságrendileg  75.000.000 Ft + ÁFA. Mivel a villamosenergia ára mutat némi szórást, ezért az egyszerűség kedvéért 120 Ft / kWh árral számoljunk most.
Jelen pillanatban a nagyobb fogyasztással rendelkező telephely adataival kerülnek kitöltésre a megtérülés számításához az információk. A szóban forgó logisztikai cég az egyik telephelyen 557 628 kWh áramot fogyaszt egy évben, akkor ez az év végén a korábban írt árakkal számolva, 66.915.360 Ft-os villanyszámlát jelent, vagyis, ha ennek a 35%-át megtermelte a napelemes rendszer, akkor a megtérülése kicsivel több, mint 3 év.
Hála a pontos számításoknak, valamint részletes igényfelmérésnek az általunk telepített napelemes rendszer jól bevált és úgy teljesít, ahogyan azt tőle elvárják.
Cégünket pedig az ilyen elégedett ügyfelek lelkesítik és ösztönzik a jövőben is.
Ha Önt is foglalkoztatja a megújuló energia és szeretne könnyebben eligazodni az olykor zavarosnak tűnő számok mezején, keressen minket bizalommal és kérjen ajánlatot szakértőinktől. Optimalizáljuk együtt vállalkozása kiadásait.

Ajánlatkérés

További referenciáink

Összes
Összes
Hőszivattyú
Kombinált megoldások
Napelem
Napkollektor