Szaldó, Bruttó, Otthonfelújítás támogatás

Napelem

Olvasási
idő:
4 perc

Napelem rendszer – szaldó elszámolás

Jelenleg hazánkban is rohamosan gyarapszik a megújuló energiát használók köre lakossági szinten is. A háztartási méretű napelemes kiserőművek kifogyhatatlan forrásból nyerik az energiát, sokszor többet termelve, mint amit épp fel is használunk és ezt visszatáplálva a szolgáltatói hálózatba. A kivett és betáplált energia mennyiségét egy ad-vesz órával méri a szolgáltató, de hogyan történik az elszámolás.

Biztosan előtérbe került már a szaldó elszámolás fogalma, ami annyit takar, hogy a vételezési ár és a betáplálási ár ugyanaz. Így csak annyi energiáért kell fizetünk, amit a betáplált mennyiségen felül használtunk el, vételeztünk a szolgáltatótól. Ez az elszámolási mód előreláthatólag 2024 január 1-től megszűnik egy európai uniós rendelkezés miatt.

Mi lesz a már meglévő napelem rendszerekkel?

A 2024 előtt csatlakoztatott rendszerek elszámolási formája nem változik a mai álláspontok szerint, ha megtörtént a szolgáltató által engedélyezett, szerződött csatlakozás 2023.december 31-ig. Viszont, amennyiben ezeknél a rendszereknél 2024 után új inverter csatlakoztatási engedély születik, azaz megszűnik a korábbi hálózati csatlakozási szerződés, még nem tisztázott, hogy a szaldós elszámolás ugrik vagy marad minden a régi. Ilyen esetben kérdéses lehet egy rendszer költöztetése, egy elromlott inverter más típusra való cseréje vagy rendszerbővítés miatti nagyobb teljesítményű inverterre történő csere.

Tanácsadás szakértőtől

A dolog azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis 2021. június 30-tól az Otthonfelújítási támogatást igénylők már biztosan nem élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit. Ennek feltételeit azonban még mindig nem sikerült megtudnunk, nincsenek erre vonatkozó hivatalos források.

Ajánlatot kérek
Kamatmentes hitel energetikai korszerűsítésre

Mi lesz helyette? Bruttó elszámolás

Ez annyit takar, hogy a betáplálási árat a szolgáltató más összegben fogja meghatározni, mint a vételi árat, így előfordulhat, hogy energiaforrás ellenére villanyszámlát kell fizetnünk. Még nem tisztázott, hogy lesz-e minimál ár, milyenek lesznek a feltételek és pontosan milyen összegekről beszélhetünk. Elképzelhető, hogy a betáplálási ár folyamatosan változó árfolyamon fog mozogni, ennek akár előnye is lehet, hogy a napelemes rendszer beruházások megtérülését a korábbi időintervallumhoz közel lehet tartani, de lehet az is, hogy egy fix összeget fog kínálni a szolgáltatónk. A fix árfolyam hátránya lehet, hogy jóval megnőhet a megtérülési idő, hisz sejthető, hogy ez alacsonyabb lesz, mint amennyiért kínálja majd a szolgáltató az eladni kívánt energiát.

Hírlevélre feliratkozás

Számoljunk

Egy átlag 15000 Ft-os villanyszámla és egy (felső-)közép kategóriás rendszer telepítésekor míg szaldó elszámolásnál, 37,5 Ft/kWh árral kalkulálva 9-11 év után megtérül a befektetés, úgy egy 20 Ft-os betáplálási árral számolva, bruttó elszámolás esetén ez megnőhet akár 17-19 évre is, jóval túllépve egy átlagos inverter max. 5-10 év alap garancia idejét és a napelemek 12-15 évét. Célszerű választás lehet ebből a szempontból egy SolarEdge inverterrel felszerelt napelemes rendszer, mely 5-25%-al hatékonyabb egy hagyományos napelem erőműnél és akár 20-25 év garanciával is kérhet. Ezt kombinálhatjuk egy Hyundai zsindelytechnológiás napelemmel, melyre 25 év termékgaranciát vállal a gyártó, 25 év után 84,8% garantált teljesítménnyel, főleg ha azt 2023. december végéig sikerül is telepíttetni.

Napelem kalkulátor

REFERENCIÁINK

Több évtizedes működésünk során közel 3000 elégedett ügyfél távozott tőlünk.

Pájer-T. K ügyfél

Megbízható, pontos, korrekt cég. A pályázatból megvalósult napelemes rendszernél mindenre odafigyeltek és a segítségemre voltak, a pályázathoz szükséges dokumentáción keresztül egészen a kivitelezés befejezéséig. A gyári hibás inverter kicserélését illetve kártérítést is intéztek a gyártónál számomra, tehát ha hiba van, megtalálhatóak, segítőkészek.

Balogh J. ügyfél

Korrekt, megbízható cég. Elégedett voltam a teljes folyamattal a tájékoztatástól a beszerelésig! A solar rendszer számunkra várakozáson felül bevált, érdemes volt belevágni, bátran ajánlom, nem fogják megbánni!

Nádudvari G ügyfél

Ezt nem lehet 3 szóban leírni. 🙂 A folyamatok az ajánlat adástól a kivitelezésik nyomon követettek, mindenről készül írásos anyag, minőségi kivitelezés, majd tisztességes elszámolás, és hosszútávú garancia, aminek megvan a reális ára is. Itt nem úgy működik, hogy a kőműves-pista, meg a sógorkoma már látott képen szakmunkást, és akkor két sörért összetákol valamit.

Több, mint 3000 rendszert telepítettünk országszerte