Mennyit áramot fogyaszt egy hőszivattyú? II/IV

Hőszivattyú

Olvasási
idő:
7 perc

Mi az a fogyasztás?

Ahhoz, hogy megértsük a hőszivattyú fogyasztását, ismernünk kell pár gyakran összekevert fogalmat.

Az áramfogyasztást Magyarországon mindenhol kW/h mértékegységben számoljuk, ez az ún. elektromos munka mértékegysége. 1 kWh az az elektromos munka, amit egy elektromos készülék (fogyasztó) felvesz 1 kilowatt teljesítményt fogyasztva 1 órán keresztül. A kWh egy egység az energia mennyiségének kifejezésére, ami azt mutatja, mennyi energiát használnánk, ha egy 1000 wattos eszközt egy órán át üzemeltetnénk. Ez az energiafogyasztás általános mértékegysége, és nem az óránkénti fogyasztott teljesítményt mutatja! Például:

 • 2 db 20W-os telefontöltő esetén 25 óra (1000W/2*20W) folyamatos töltés alatt érjük el az 1kWh-t.
 • Egy 6kW-os hőszivattyú esetében ez megközelítőleg 10 perc(1000W/6000W).

A watt a teljesítmény mértékegysége, ami az egységnyi idő alatt végzett munka, jelen esetben az U (feszültség) és az I (áramerősség) szorzata.

Mi a hatékonyság?

Azonban az áramfelvétel mennyisége nincs mindig összhangban a leadott teljesítménnyel, ezt hívjuk hatékonyságnak. Mint mindenben, természetesen a hőszivattyúk esetében is lehetnek jelentős eltérések.

A hatékonyság megismeréséhez ad támpontot a COP (Coefficience of performance – teljesítményi hatékonyság) vagy a SCOP (Seasonal coefficience of performance – évszakos teljesítményi hatékonyság) érték, ami leadott teljesítmény és a felvett áram hányadosa.

Ha egy hőszivattyú 4kW teljesítményt tud produkálni 1kW felvett áramból, akkor az ő COP száma 4,0 (4kW/1kW=4). Ez a szám Panasonic hőszivattyúk esetén akár 5,28 is lehet. Ez különösen jó hatásfoknak számít, összehasonlításként a hagyományos elektromos fűtőrendszerek COP értéke 1,0, tehát egy modern hőszivattyú közel 80%-al hatékonyabb ugyanabban a környezetben.

Mit jelent ez a számításban?

Az előző cikkünkben egy 150m2-es, újépítésű, korszerűen szigetelt házat vizsgáltunk, hogy mekkora hőszivattyú látja el biztonságosan a lakóterületet, és eredményként azt kaptuk, hogy amennyiben nincs extrém hideg, akkor 9kW-os rendszer képes önmagában a fűtést elvégezni. Amennyiben a COP érték 4, akkor ezt azt jelenti, hogy 2,25kW-ot használ a hőszivattyú óránként.

Magyarországon az ÁTLAGOS (ami évről évre eltérhet) fűtési órák száma az elmúlt évek alapján kb. 2200 óra. Ezt azt jelenti, hogy egy 150m2-es, újépítésű, korszerűen szigetelt házba telepített 9kW teljesítményű, 4-es COP értékű hőszivattyú éves fogyasztása rásegítés nélkül megközelítőleg 5000kW.

A hőszivattyúval történő belső klímaszabályzás napjaink egyik legmodernebb megoldása, ami számos előnnyel jár! Keressen minket bizalommal!

Árajánlatkérés

Ki kell azonban emelni, hogy a COP számok, és a fogyasztások erősen függenek:

 • a hőszivattyú típusától, fajtájától
 • márkákon belül is nagyobb eltérések lehetnek,
 • erősen függenek az egyéni fűtési preferenciáktól,
 • a kialakított hűtés/fűtés módozatoktól, (radiátor, padlófűtés, stb…)
 • és az adott év hőmérséklet-ingadozása is módosíthatja a fogyasztást.

Nagyon fontos továbbá, hogy ez a példakalkuláció kizárólag a fűtésre mutatott rá, a használati melegvíz esetén (HMV) további 2000kW-al érdemes egy átlagos háztartásnak számolni, így az éves fogyasztás megközelítőleg 7000kW lesz.

Ez a 7000kW ez 2024-es áron (36,9Ft/kWh) megközelítőleg 260 000 forint összegnek felel meg, azonban hőszivattyúra igényelhető a H-tarifás, illetve a GEO-tarifás elszámolás, ami a fűtési hónapokra számított áramfogyasztás árát csökkenti.

Miért éri meg beruházni hőszivattyúra?

 • A hőszivattyú hőforrása maga a környezet (levegő, víz, vagy talaj), ami megújul, és a raktározott hőmérséklet közel állandó.
 • A szállítóközeg ugyan energiaigényes (villamos-energia), de ez az energia több, akár megújuló forrásból is elérhető (például napelemből).
 • A hőszivattyú használati idő alatti széndioxid, vagy bármilyen üveghatást okozó, vagy ózonkárosító anyag kibocsátása 0 mg/h.
 • Nincs emberi életet veszélyeztető kibocsátás, például szénmonoxid.
 • A működését nem befolyásolja a gáz piaci értéke, továbbá a fosszilis anyagok mobilizációját mérsékli.
 • Növeli az ingatlan értékét, hiszen zöld-beruházásról van szó.
 • Használható fűtésre, használati melegvízkészítésre, illetve akár – beruházástól függően – hűtésre (klíma) is.

Mi a Wagnersolar-nál elkötelezettjei vagyunk a megújuló energiaforrásoknak, vállaljuk a hűtési/fűtési rendszerek megtervezését és kivitelezését is, így Ön biztosan a legoptimálisabb megoldással tud átállni fenntartható belső hőmérséklet szabályzásra! Keressen minket bizalommal!

Árajánlatkérés

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

22 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

5500

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

140,698,000

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

45,047

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

3 iroda

ORSZÁGSZERTE