Hálózatfüggetlen napelemes rendszer elemei (sziget üzem)

Napelem, Napelem GYIK

Sziget üzemű napelemes rendszer

Ahol nem áll rendelkezésre hálózati feszültség, ott a hálózatfüggetlen napelemes rendszer teljes értékű áramellátást kínál.

Tanyákon, hajókon kiváló megoldás, ahol nincs lehetőség a hálózati áramot használni.

Megmutatjuk, milyen elemekből épül fel egy ilyen rendszer.

Napelemes rendszer elemei sziget üzemmódú felhasználás esetén:
 • Napelem modul

  A rendszer alapvető szereplője a napelem, amely a nap energiáját felhasználva elektromos áramot állít elő. A napelem, más néven fotovillamos elem ún. félvezető anyagból készül. A félvezető leggyakrabban szilícium (amorf vagy kristályos) alapú. Két típust különböztetünk meg: mono- és polikristályos. A mono-, azaz egykristályos napelem drágább, viszont magasabb hatásfokú, mint polikristályos társai.

   

  Napelem modulok

 • Inverter

  A napelemek által előállított egyenáramot alakítja át a hálózatra csatlakoztatható váltakozó árammá, így teszi lehetővé a fogyasztók működtetését a rendszerről. Ez az átalakító a maximális teljesítményre szabályozást is el tudja végezni.

   

  Inverterek: SolarEdge, Fronius

 • Szerelőkeret

  Mivel a felhasználás módja szerteágazó, a napelemek rögzítéséhez többféle szerelőkeretet kell alkalmazni. Leggyakoribb a tetőszerkezethez való rögzítés, de önálló, akár napkövető állványrendszer használatára is van lehetőség.

   

  Tartószerkezet: Schletter

 • Tetőkampó

  A tetőkampók, a szerelőkeretek tetőszerkezethez való rögzítését szolgálják.

 • Szolárkábel

  A rendszer tartozékait kapcsolja össze, szerepétől és az áthidalandó távolságoktól függően változhat átmérője.

 • Napelemspecifikus csatlakozók

  A napelemek saját csatlakozókkal rendelkeznek, melyeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük a biztonságos szerelés és üzemeltetés érdekében

 • Túlfeszültség védő modul

  Véletlen túlfeszültség pl. villámcsapás, esetleg rövidzár esetén meggátolja a rendszer károsodását. Kiépítése fokozottan javasolt mind az egyenáramú mind a váltakozó oldalon.

 • Töltésszabályzó

  A töltésszabályozó alapvetően az akkumulátort védi az esetleges túltöltéstől és a túlzott mértékű kisütéstől, valamint kiküszöböli a fogyasztói oldalon az extrém üzemállapotokat.

  Bővebben a töltésszabályozókról

 • Akkumulátor

  Speciálisan a napelemes rendszerekhez kifejlesztett energiatároló eszköz, amely jobban tolerálja a szélsőséges hatásokat. A telepítés során páros számú akkumulátor alkalmazását javasoljuk a jobb hatásfok elérése érdekében. Erre a célra választható savas- vagy gondozásmentes zselés szolár-akkumulátor. Az akkumulátor(ok) töltéséről még télen is gondoskodni kell, erre a célra szükség esetén használjon aggregátort.

  Bővebben az akkumulátorokról

 • Akkumulátor saru

  Az akkumulátor két pólusára illeszthető csatlakozó eszköz.

 • Akkumulátor kábel

  Segítségével alakíthatók ki az egységes akkumulátor telepek. A megfelelő keresztmetszet kiválasztása rendkívül fontos, bízza szakemberre!

 • Biztosíték és kapcsoló

  A rendszer elengedhetetlen elmei a leválasztókapcsoló és a biztosítékok. Ezek nélkül a rendszer működtetése veszélyessé válhat.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal a +36 70 314 1527 -es telefonszámon vagy az info@wagnersolar.hu e-mail címen. Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel.

Ajánlatkérés

Tekintse meg napelemes referenciáinkat!

D. Zs. – 2015 ügyfél

Rugalmas, együttműködő cég. Nyitott a problémák megoldására, abszolút vevőbarát.

G. R. – 2015 ügyfél

Gyors reagálás: azonnali helyszíni felmérés, szakmai tanácsadás és részletes árajánlat.

M.A. – 2015 ügyfél

Nem olcsó, de megbízható korrekt, pontos.