...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Pellet kazán

...

Pellet Kandalló

...

Faelgázosító kazán

...

Faapríték kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Molnár Tamás biomassza szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

Legyen Ön is pellet-szakértő!


Cikkhez tartozó képek
A pellet 100%-ig természetes alapanyagokból (fűrészporból és faforgácsokból) készülő granulátum, melyet nagy nyomású préseléssel hoznak létre, kötőanyagként a fában megtalálható lignin szolgál, nem tartalmaz hozzáadott kötő- illetve ragasztóanyagot. Az égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során felvett (szén-dioxid semleges), így globálisan nem növeli a levegőben található szen-dioxid szintet, és ezáltal nem járul hozzá az üvegházhatás kialakulásához.


Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni pelletvásárlás előtt!


Megújuló energiaforrásként folyamatosan és viszonylag rövid idő alatt megújítható, szemben a fosszilis energiaforrásokkal, melyek rendelkezésre állása véges. Ha megfelelő minőségű pelletet vásárol, sok kellemetlenségtől megkímélheti magát!
A cégünk által forgalmazott pellet megfelel a legszigorúbb előírásoknak, a német és osztrák szabványoknak.


Külső megjelenési forma (külső tulajdonságok):


1. Felszín, törmelék


A jó pellet külseje: sima, fényes, hosszrepedésektől mentes
Ezek a tulajdonságok a pelletálás optimális feltételeire utalnak. Pl. arra utalhat, hogy elegendően magas hőmérsékletet értek el a gyártás során, ami ahhoz szükséges, hogy a fában lévő lignin kötőanyag folyékonnyá váljon és így "újraragasztja" a farostokat. Ez határozza meg a pellet szilárdságát.
A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg ugyanis a pellet sűrűségét és a törmelék ill. por arányát. Minimális mennyiségű törmelék a fűtés üzembiztonságát növeli, nagy mennyiségben már akadályozza csigával történő szállítást. A tiszta és hatékony égéshez pedig a minél nagyobb sűrűség (>1,12 kg/dm3) a jó. A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi.
A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására. Az értéke egy Lingotester készülékkel mérhető és nem haladhatja meg a 2,3%-os értéket.

2. Átmérő


Leggyakoribb a 6-8 mm-es átmérőjű, de néha előfordul 4-5 mm ill. 10 mm-es átmérőjű pellet is. Kisméretű tűzhelyekhez (normál méretű kályha, kandalló) 6 mm-es pelletet ajánlanak a kandalló-gyártók a jó hatásfok és üzembiztosság érdekében. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik. A gyártó által ajánlott mérettől tehát nem érdemes eltérni.

3. Hossz


A hossz akkor számít, ha a tárolóból szívócsövön keresztül szivattyúzzák ki a pelletet. Ezek a csövek általában 50 mm átmérőjűek. A DIN 51731 a pellet hosszát legfeljebb 50 mm-ben rögzítette, ez már problémát jelenthet a szívórendszernek. Az Ö-norm M 7135 a pellet maximális hosszát 45 mm-ben határozta meg. Minimális méret nincs megkötve.

4. Illat


Az illata alapján is jól meg lehet határozni a pellet minőségét, de ezt már csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák és némi gyakorlat is kell hozzá. A pellet természetesen nem feltétlenül fenyőerdőként illatozik. A gyártás során előforduló magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. A friss pelletnek tehát enyhén édeskés, ragasztóhoz hasonlítható szaga van. Ez mindenesetre a jó minőség ismérve, bár néhány ember nem szereti ezt a szagot. A szag intenzitásából gyorsan veszít.

5. Szín


A szín, csakúgy, mint a szag, nem jellemzi teljes biztonsággal a minőséget, csupán másodrangú érvként szerepelhet, de az alapanyagra és a feldolgozás módjára lehet következtetni belőle. A forgács hosszú ideig tartó, nem megfelelő tárolásával enyhén megszürkül, de ez nem jelent komoly minőségbeli csökkenést. A pellet, ill. a forgács a tárolás közbeni lebomlási folyamat miatt is elszíneződhet, amely gombásodásra utal. A gomba lebonthatja a lignint és a cellulózt!
A szárítás közben is megszürkülhet a forgács, szakszerűtlen szárításnak azonban nem ez az egyedüli következménye, hanem más tulajdonságokat is befolyásolhat (pl.: rugalmasság elvesztése). Az ilyen alapanyagú pelletnél a ledarálódás is nagyobb.
A pellet világossága ill. sötétsége is adhat okot minőségbeli gyanúra, de a különböző fafajták miatt ez elég nehézkes.


Fizikai-kémiai tulajdonságok:


Víztartalom


A DINplus szabvány szerint a víztartalom nem haladhatja meg a 10%-ot. Ezt az általunk forgalmazott pellet jelentősen alulmúlja, csupán 6,8 %-os víztartalmával optimális fűtőanyag, mely elégetésekor kevesebb kondenzációs melléktermék keletkezik és jobb hatásfokot érhet el Ön is a kazánjával, kandallójával.

Fűtőérték


A DINplus német szabvány szerint a pellet fűtőértékének el kell érnie a legalább 18 MJ/kg értéket. Mi Önnek 18,51 MJ/kg fűtőértékű pelletet kínálunk.

Hamutartalom:


A DINplus szabvány szerint a pellet hamutartalma nem haladhatja meg a 0,5%-os értéket.Az általunk kínált pelletnél ez az érték 0,49%.

Az általunk forgalmazott DINplus minőségű pellet nem tartalmaz ragasztót és egyéb kémiai adalékanyagot!

 

Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

2000+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás