...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Pellet kazán

...

Pellet Kandalló

...

Faelgázosító kazán

...

Faapríték kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Molnár Tamás biomassza szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

Légfűtéses vagy vízteres pellet kandalló?


Cikkhez tartozó képek
Fűtés technológiai szempontból két típust különböztetünk meg a pellet kandallóknál: az egyik a légfűtéses, másik a vízteres kandalló. Telepítés szempontjából vannak dekor (mobil) kandallók, melyek telepítése egyszerű, és vannak kandalló betétek, melyeket kőműves/burkoló szakemberek kell, hogy telepítsenek. Az általunk forgalmazott dekor kandallók burkolata minimum 4 színben választható, de bizonyos termékeknél akár 10 különböző színű és szerkezetű burkolat közül lehet választani.

Légfűtéses vagy vízteres pellet kandalló?


Standard hőlégbefúvásos pellet kandallók:


  • A forró levegő egy turbó ventilátor segítségével jut be a légtérbe, a füstgáz egy kis átmérőjű csövön távozik
  • Alkalmasak kisebb vagy nagyobb helyiség(ek) alternatív hőszükségletének ellátására
  • Figyelni kell a teljesítmény optimális megválasztására
  • Nagy előnyük a könnyű mozgatás, mobilitás és az egyszerű telepítés

A vízteres kandallók minden esetben egy vezetékes központi hálózatra való rácsatlakozással járó kialakítást igényelnek.


Központi fűtést ellátó, vízteres pellet kandallók:


  • Alkalmasak egy közepes méretű családi ház teljes hőszükségletét is ellátni, illetve teljesítménytől függően a használati melegvizet is tudják biztosítani
  • Ezen rendszer használatára akár a már meglévő csővezetékek és radiátorok is alkalmasak lehetnek


Hatásfok és teljesítmény


A pellet kandallók figyelemre méltó hatásfokkal működnek. Ez részben annak köszönhető, hogy a pellet egy különösen száraz tüzelőanyag, 10% alatti nedvességtartalommal, valamint a nagy fajsúlynak köszönhetően adott térfogaton sokkal több az éghető anyag mennyisége. Égése sokkal egyenletesebb, mert anyaga homogénebb a normál tűzifáénál. Az égéshez szükséges levegő mennyisége is jól szabályozott, így általában 90-95%-os hatásfokkal lehet számolni. A magas hatásfoknak köszönhetően a földgázhoz képest versenyképes áron lehet pellettel tüzelni. 1 m3 földgáz helyett kevesebb mint 2 kg pelletet kell eltüzelni.


Pellet kandallóval jól szabályozható fűtési rendszert építhetünk ki. Az alapszabályzás egyszerű hőfokkülönbség alapján indítja el az égetést, lambda szondás szabályzás esetén a füstgáz minőségét figyelembe véve szabályozhatunk a tökéletesebb égés érdekében. Pellet kandallókat 3-12 kW teljesítményig tudunk ajánlani. Nagyobb hőigény esetén több kandallóval vagy egy pellet kazánnal lehet kiváltani a fűtést. Legtöbb kandallónk teljesítménye 30-60%-ig is leszabályozható.


Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!


Pellet kandalló termékek
Vásároljon pellet fűtőanyagot a Wagner Solartól!

Hozzuk ki a maximumot pellet kandallónkból!


Cikkhez tartozó képek
A kandallókat általában csak kiegészítő fűtőeszközként szoktuk használni, ezért nincs is kötelező érvényű szabály a méretezést tekintve. Az egyetlen szempont, hogy mekkora légteret szeretnénk fűteni vele. A beépített termosztáttal rendelkező kandallók esetében még ez sem jelent problémát, mert nem tudjuk túlfűteni a helységet, mivel ha elérte a beállított hőfokot, a kandalló kikapcsol.

Hogyan hozhatja ki a maximumot pellet kandallójából?


Amennyiben a ház vagy a lakás fűtésigényét teljes mértékben ki tudjuk szolgálni kandallóval és rákötjük a központi fűtésre, akkor több dolgot kell figyelembe vennünk:


1. A méretezésénél figyelembe kell venni a fűteni kívánt terület nagyságát, a fűtés típusát (padló-, fal-, mennyezet- vagy radiátoros fűtés), valamint az épület hőszigetelését. Használati melegvíz-előállítás esetén a felhasználók számát. A becsült hő veszteség fölé kell méretezni a kandallót, hogy ne csak a meglévő hőmérsékletet tudjuk tartani, hanem plusz fűtési teljesítményünk is maradjon felfűtéskor. Ha meghatároztuk a fűtéshez szükséges teljesítményt, a használati melegvíz előállításra személyenként plusz 500 W fűtőteljesítménnyel kell számolni. A kandallók döntő többsége teljesítményszabályzású, azaz az igénynek megfelelő teljesítményt adja le. Ez legegyszerűbben a kandalló visszatérő hőmérsékletének alapján történik.


2. A kandalló helyét föltétlen figyelembe kell venni. A beépítést nem igénylő dekor kandallók kevesebb mint 0,5 m2 helyet foglalnak, ha tárolót is akarunk biztosítani az még egy helyiséget is igényelhet. 1 tonna pellet kb. 1,3 m3, ezt azért is figyelembe kell venni, mert érdemes az egy évre elegendő fűtőanyagot nyáron beszerezni, tehát tárolni kell. Egy átlagos méretű családi ház pellet igénye nem haladja meg a 3-4 tonnát, így 5-6 m3 fűtőanyag tárolásának kell nedvességtől védett helyet biztosítani.


3. A vízteres pellet kandallót közvetlenül ráköthetjük a fűtési rendszerünkre a kandalló teljesítmény szabályzásának köszönhetően. Ha a helyiségekben a hőmérséklet elérte a termosztáton beállított értéket a beépített szabályzó automatikusan visszaszabályozza, szükség szerint leállítja az égést. Ajánlani szoktuk, hogy a vízteres kandalló mellé egy kombi tároló is kerüljön beszerelésre. Így a fűtés mellett a használati melegvíz előállítás is egyszerűen biztosítható. A kombi tároló egy kiválóan hőszigetelt tartályban, fűtési és elválasztva zománcozott használati melegvíz tárolót tartalmaz.


4. Ezzel a tárolóval a kiépített rendszer napkollektorokkal is egyszerűen kiegészíthető. A pellet kandalló egy melegvíz hőszivattyúval is kiválóan kiegészíthető. Amikor a kandalló fűt, akkor használati melegvizet (HMV) is elő tud állítani. Ha nem kell fűteni, a melegvíz előállítás hőszivattyúval történik. Ennek több előnye is van. A hőszivattyús üzemben nyáron az épület részleges hűtése és párátlanítása is megoldható. A kandalló beépítéséhez szükséges egy a kandalló füstgáz kivezetéséhez illeszkedő bélelt kémény. A megrendelő igénye szerint silós vagy vályús pellet tárolót is kialakítunk.


A Wagner Solar Hungária Kft. a felsorolt megoldások mindegyikét szállítani és szakszerűen telepíteni is tudja. Ügyfeleink részére versenyképes áron, házhoz szállítással kínáljuk a pelletet is.


Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!


Pellet kandalló termékek
Vásároljon pellet fűtőanyagot a Wagner Solartól!

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

2000+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás