Pellet kazán méretezés

Hogyan méretezzük a pellet kazánt?

Biomassza fűtés

A kazán méretezésénél figyelembe kell venni a fűteni kívánt terület nagyságát, a fűtés típusát (padló-, fal-, mennyezet- vagy radiátoros fűtés), valamint az épület hőszigetelését. Használati melegvíz előállítás esetén a felhasználók száma is fontos. A becsült hővesztesség fölé kell méretezni a kazánt, hogy ne csak a meglévő hőmérsékletet tudjuk tartani, hanem plusz fűtési teljesítményünk is maradjon felfűtéskor.

Hogyan kalkuláljunk pellet kazán méretezésnél?

Ha meghatároztuk a fűtéshez szükséges teljesítményt, a használati melegvíz előállításra személyenként plusz 400-500 W fűtőteljesítménnyel kell számolni. A kazánok döntő többsége teljesítményszabályzású, azaz az igénynek megfelelő teljesítményt adja le. Ez legegyszerűbben a kazán visszatérő hőmérsékletének alapján történik. Egyes típusok időjárásfüggő szabályzással rendelkeznek.

Windhager BioWIN 2 prémium pellet kazán
Pellet kazán méretezése

Pellet vásárlásakor érdemes odafigyelni a minőségére, amit a színéből is meg lehet állapítani. A világos színű a legjobb minőség, ez tiszta fából készül. Ha barna foltokat, szemcséket látunk benne, az azt jelenti, hogy kéreganyag is került a tüzelőanyagba, ez növeli a hamu illetve salak mennyiségét. A jó minőség nem feltétlenül drágább.

A pellet kazán helyigénye

A kazán helyigényét feltétlenül érdemes megvizsgálni. A kompakt készülékek alig 2 m2 helyet foglalnak. Ha nagyobb tárolót akarunk biztosítani, az még egy helyiséget is igényelhet. 1 tonna pellet kb. 1,5 m3, ezt azért is figyelembe kell venni, mert érdemes az egy évre elegendő fűtőanyagot nyáron beszerezni, tehát tárolásra van szükség. Egy átlagos méretű családi ház pellet igénye nem haladja meg a 3-4 tonnát, így 5-6 m3 fűtőanyag tárolásának kell nedvességtől védett helyet biztosítani.

Biomassza fűtés

Hogyan kössük össze a pellet kazánt a fűtési rendszerrel?

A pellet kazánt közvetlenül ráköthetjük a fűtési rendszerünkre a kazán teljesítmény szabályzásának köszönhetően. Ha a helyiségekben a hőmérséklet elérte a termosztáton beállított értéket, a beépített szabályzó automatikusan visszaszabályozza, szükség szerint leállítja az égést. Ajánlani szoktuk, hogy a kazán mellé egy kombi tároló is kerüljön beszerelésre, mellyel a fűtés mellett a használati melegvíz előállítás is egyszerűen biztosítható. A kombi tároló egy kiválóan hőszigetelt tartályban, elválasztva fűtési és zománcozott használati melegvíz tárolót tartalmaz.

Ezzel a tárolóval a kiépített rendszer napkollektorokkal is egyszerűen kiegészíthető. A pellet kazán egy melegvíz hőszivattyúval is kiválóan kiegészíthető. Amikor a kazán fűt akkor használati melegvizet (HMV) is elő tud állítani. Ha nem kell fűteni, a melegvíz előállítás hőszivattyúval történik. Ennek több előnye is van. A hőszivattyús üzemben nyáron az épület részleges hűtése és párátlanítása is megoldható. A kazán beépítéséhez szükséges egy a kazán füstgáz kivezetéséhez illeszkedő bélelt kémény. A megrendelő igénye szerint silós vagy vályús pellet tárolót is kialakítunk.

Referenciáink

Több évtizedes működésünk során közel 3000 elégedett ügyfél távozott tőlünk.

Antal Z. ügyfél

A cég korrekt, pontos,a műszaki tartalom magas szintű.

H. Zsolt , 37 Sződ

„Az ügyintézés gyorsan és gördülékenyen ment, és a rendszer felszerelését is igényesen végezték a Wagner Solar munkatársai. Alig várom, hogy beüzemelhessem a rendszert!”

Simon I. ügyfél

A mai Magyarországon kevés a megbízható, tisztességes vállalkozás.

Több, mint 3000 rendszert telepítettünk országszerte