...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Napkollektoros szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

A Nap melegének hasznosítása


Napjainkban a gyors ütemben emelkedő energiaárakkal szemben a megújuló energiaforrások használata már valóban megtérül. A Wagner cég termékei az állandó termékfejlesztés mellett megfelelnek a legmagasabb szintű minőségi követelményeknek is. A szolártermikus berendezések alkalmazásával nem csak pénzt takaríthatunk meg, hanem nagymértékben hozzájárulunk környezetünk védelméhez is.

A Nap melegének hasznosítása

 
Tudta, hogy egy átlagos családi ház CO2 kibocsájtásának jelentős részét a használati melegvíz és a fűtési energia előállítása teszi ki? Ez akár 30-40%-kal is csökkenthető napkollektorok alkalmazásával. 
 
A napenergia felhasználásának ezen kívül számos pozitív üzenete is van:

  • a tiszta energia használatával innovatív és előretekintő gondolkodást közvetítünk
  • napkollektoros rendszer telepítésével növeljük ingatlanunk értékét
  • tiszta, megbízható és zajmentes rendszer tulajdonosává válunk
  • csökkentjük az energiaszolgáltatóktól való függőségünket is

A Földre érkező összes energia a Napból származik. A direkt és a szórt sugárzás hővé alakítása után az energia az épületek vagy medencék fűtésére és használati melegvíz előállítására használható fel.

 

A Wagner & Co. erre a célra gondosan optimalizált kollektort fejlesztett ki. Egy egyszerű fekete felület a rá eső hullámhosszú napsugarak 88%-át nem tudja hasznosítani, míg napkollektoraink abszorber felülete csupán 5% felhasználatlan napenergiát juttat vissza a környezetbe. Az AR jelzésű kollektorok speciális 4 mm-es tükröződésmentes üvegborítással készülnek, melynek fényáteresztő képessége 96%! Ennek köszönhetően 10%-kal magasabb hozam érhető el a hagyományos szolárüveggel fedett kollektorokhoz képest.


A kollektorok által termelt hő hőcserélőn keresztül egy vízzel töltött tárolót melegít. A megtermelt energia napközben eloszlik a tárolóban, a nap végén pedig a fürdőszobában vagy a konyhában a napból nyert energiával felmelegített vizet használhatjuk fel.

 

Hogyan válasszunk napkollektort?

Termékek

Napkollektor csomagajánlatok

Használati melegvíz (HMV) előállítás


A napenergia hasznosítás legelterjedtebb módja a használati melegvíz előállítás. Erre a célra általában személyenként 1-1,5 m2 napkollektort kell felszerelni.

Használati melegvíz előállítása napkollektorral


A napkollektorokat egy pár rézcsövön keresztül (szolárkör) kell egy két hőcserélős tárolóra kötni. A tároló űrtartalmát a fogyasztók száma határozza meg. Az optimális méretű rendszer kialakításához személyenként min. 75 liter tároló térfogattal kell számolni. Így elkerülhető, hogy az esti órák csúcsfogyasztása után a tárolóból kifogy a napközben felmelegített víz és a gázkazánnal már az este folyamán rá kelljen fűteni. 

A szolár tárolók általában két hőcserélőt tartalmaznak, az alsó hőcserélő a napkollektoros rendszerre, míg a felső egy hagyományos fűtőeszközre van kötve. Minden tárolóba elektromos fűtőpatront is be lehet szerelni, ekkor úgy működik, mint egy villanybojler.

Gyakran reklámoznak olcsó rendszereket, ezek általában kis felületű napkollektort és alig 100 literes tárolót tartalmaznak. Ezekről feltétlenül tudni kell, hogy egy 1 személyes háztartásra talán elegendőek.

Egy megfelelően megtervezett szolárrendszer a háztartásban felhasznált melegvíz szükségletet – a fűtési időszaktól eltekintve - teljes mértékben el tudja látni. A téli hónapok alatt is fontos szerepet játszik a szolárberendezés:  az éves melegvízfogyasztás több mint 60-70%-ának előállításához a Nap energiáját használja fel.
Hogyan válasszunk napkollektort?

Termékek

Napkollektor csomagajánlatok


Melegvíz-előállítás és fűtésrásegítés


A napenergia hasznosítás új dimenziója - a használati melegvíz előállítása mellett - a családi házak fűtés-rásegítése és kültéri vagy beltéri úszómedencék vizének melegítése. Az optimális napkollektor felület képes az év nagy részében az úszómedence vizét a meghatározott hőmérsékleten tartani, jelentős energia megtakarítást eredményezve. Különlegesen kialakított tárolóinkkal, esetleg több tároló felhasználásával a fűtési időszakban az épület fűtése is részben megvalósítható.

Melegvíz-előállítás és fűtésrásegítés


A napkollektorokban felmelegedett hőátadó-fagyálló folyadék a tárolóba épített hőcserélőn keresztül a tárolót a beállított hőmérsékletre melegíti fel. A szabályzó automatika, a rendszer akár hat különböző pontjában is felügyeli a hőmérsékletet. A fűtési szezonban az alacsonyabb hőmérsékleten üzemelő fűtőkör visszatérő ágának a hőmérséklete szerint a szabályzó ellátja a fűtésrásegítés irányításának a szerepét is. Ha a fűtés visszatérő ágában a hőmérséklet magasabb, mint a tároló középső szintjén lévő víz hőmérséklete, abban az esetben a fűtést a hagyományos kazán biztosítja. Amikor a visszatérő ágban alacsonyabb a hőmérséklet, mint a tároló középső szintjén, egy motoros irányváltó szelepen keresztül a fűtővíz a tárolón áthaladva felmelegszik, ezáltal a fűtést a napkollektoros rendszer biztosítja. Cégünk egy költségkímélő és helytakarékos megoldást kínál a kombi tároló használatával. A kombi tároló, tartály a tartályban rendszerű. A rendszer legfontosabb előnyei a kis helyigény, a könnyű szerelés, a kedvező ár és az esztétikus kivitel.Egy megfelelően méretezett napkollektoros rendszer esetén az éves fűtésre és melegvíz készítésre fordított energia több mint egyharmad része megtakarítható! Megbízható és takarékos rendszer alakítható ki, amely tetszőlegesen illeszthető radiátoros és padlófűtéshez is. Akár gáz vagy szilárd tüzelésű kazánnal fűt, esetleg mindkettővel párhuzamosan, rendszereink típustól függetlenül képesek egyszerre akár több fűtőkészülék fogadására is!


Hogyan válasszunk napkollektort?

Termékek

Napkollektor csomagajánlatok

Melegvíz-előállítás, fűtésrásegítés és medencefűtés


Egy medence építése és üzemeltetése jelentős befektetést jelent. Az üzemeltetés költségének nagyobbik hányadát a fűtésre használt energia jelenti. A hagyományos energia-felhasználás a környezet rombolásához is nagymértékben hozzájárul. A felhasznált energia nagymértékben csökkenthető különféle takarásokkal, fedésekkel, de költségtakarékos és környezetbarát fűtési módok is léteznek. Az egyik leghatékonyabb fűtési mód, ha napkollektorokat használ.

Nyáron medencefűtés, télen fűtésrásagítés


Kültéri medencék fűtésénél célszerű nyáron használati melegvíz előállításra is használni a napkollektoros rendszert, míg a hideg időszakban, amikor a medencét nem használják, a napkollektoros rendszer az épület fűtésére is hatékonyan rásegít. Ezzel a kombinációval érhető el a leghatékonyabb üzemmód.


A napkollektorok általában a használati melegvíztárolót fűtik elsődlegesen (a sorrend tetszőlegesen megválasztható), majd a kellő melegvíz hőmérséklet elérésekor, a szolár körbe épített motoros váltószelep átvált, és elkezdődik a medence vizének a fűtése. Amennyiben a napkollektoros rendszert fűtésrásegítésre is használni kívánják, akkor kombi tárolót alkalmaznak vagy a szolár körben még egy váltószelepet építenek be, így szintén választható sorrend szerint egy puffer tárolót is fűteni lehet. A kombi tárolók ebben az esetben költség- és helytakarékosabbak, mert egy váltószelep megtakarítható, és nyári időszakban akár egy hétre elegendő melegvíz tárolására alkalmasak.


A medence vizének a fűtése hőcserélőn keresztül történik. A hőcserélő egy olyan készülék, amely a napkollektoros rendszerben keringő hőátadó-fagyálló folyadék energiáját az alacsonyabb hőmérsékletű medencevíznek adja át. A hőcserélők lehetnek csőköteges vagy lemezes típusok. Napkollektoros rendszereknél a lemezes hőcserélők alkalmazása javasolt. Tekintettel a medencevíz klór tartalmára, ezek rozsdamentes acélból készülnek.

A rendszer működése teljesen automatikus, nem igényel figyelmet. A napkollektoros rendszer automatikája több pontban méri a hőmérsékleteket, és egy meghatározott program szerint felügyeli a rendszert (sorrend és hőmérsékletek tetszőlegesen választhatók).

A medencék hőveszteségét elsősorban a párolgás okozza, a párolgás mértéke pedig a vízfelülettel arányos. Ebből következik, hogy a napkollektorok felületét a vízfelület határozza meg. Takart medencék fűtésekor a kívánt hőmérséklet akkor érhető el, ha kollektor felület a vízfelület legalább felével egyezik. Magasabb hőmérséklet biztosításához, vagy takaratlan medencék esetében növelni kell a kollektor felületet. Szimulációs programok segítségével pontosan meg lehet határozni a szükséges méreteket.


Hogyan válasszunk napkollektort?

Termékek

Napkollektor csomagajánlatok

TERMO KOMBI tároló


A nap melegének felhasználása melegvízkészítéshez és fűtéshez: a TERMO kombitároló mindkét felhasználási módot magában foglalja. A továbbfejlesztett „tartály a tartályban” rendszerrel az alsó tárolóban lévő hidegvizet az „áramlási kéményen” keresztül hatékonyan melegíti fel, ezzel elősegítve a hőmérséklet rétegződést a puffertárolóban.

A TERMO tároló beépíthető a fűtési rendszerbe akár visszatérő ági szabályozásként vagy hidraulikus váltóként is. A kombitárolót 700 literes (ebből 160 liter ivóvíztározó) és 1000 literes (ebből 240 liter ivóvíztározó) változatban is kapható.

 

Legfőbb termékelőnyök röviden:

 

  • Minimális hőveszteség - a szorosan illesztett FCKW mentes 120 mm vastag PU habos szigetelés, karcolás és csúszásmentes polisztirol külső burkolattal 
  • Stabil hőrétegződés a tároló keskeny, oszlopformájú építésmódjának és az áramláson alapuló hidegvíz keringésnek köszönhetően
  • A magas minőséget az ivóvíz oldal dupla rétegű zománcbevonata is biztosítja. 
  • CONVECTROL III-mal kombinálva melegvíz előállítás és fűtésrásegítés értékes és nagy teljesítményű berendezéseként üzemeltethető.

 

Napkollektor csomagajánlatok

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

2000+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás