...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Kezdőlap Napelem Szempontok
Szombathelyi Tamás napelemes szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

Egy napelem rendszer telepítése nem kis beruházás, így érdemes minden részletre odafigyelni a tervezéstől a kivitelezésig. Összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, ami segíthet a rendszer kiválasztásában. Illetve néhány buktatóra is felhívjuk a figyelmet, amelyet mindenképpen kerüljön el!

Napelemtípusok: amorf-, mono- és polikristályos napelemek


Gyártási technológiájuk alapján eltérő tulajdonságú napelemek kaphatóak. Alapvetően három fő típust különbözetünk meg: 1. amorf (vékony rétegű) kristályos napelem, 2. polikristályos napelem, 3. monokristályos napelem.

Az amorf illetve a mono- és polikristályos napelemek hatásfoka és előállítási költsége jelentősen eltér egymástól.

Napelemtípusok

 

A legolcsóbb az amorf, más néven vékony-réteg napelem (lásd cikkhez tartozó 2. kép). Ezeknél valamilyen hordozóra (leggyakrabban üvegre, vagy vékony acéllemezre) viszik fel a félvezetőt néhány mikron vastagságú rétegben (ezért hívják vékony-réteg technológiának). Ilyen módon lehet hajlékony vagy átlátszó napelemeket is készíteni, ami nagyban növeli a felhasználás lehetőségeit. A vékony-réteg napelemek közül jelenleg az amorf-szilícium (a-Si) félvezetős a legelterjedtebb. A vékony-réteg napelemek fajlagosan a legolcsóbbak, de nagy felületre van szükség belőlük, ugyanis a leggyengébb a hatásfokuk (5-8%). Előnyük a mono- illetve polikristályos napelemekkel összehasonlítva, hogy kevésbé érzékenyek a melegedésre, szélesebb fényspektrumot tudnak hasznosítani, már szórt fénynél is működnek, szép homogén a felületük, ami fontos lehet esztétikai szempontból, valamint lehet hajlékony vagy átlátszó kivitelben is készíteni, ami építészeti, vagy egyéb praktikus szempontokból sokszor érdekes lehet. Nagy hátrányuk az alacsony hatásfok és a rövid élettartam, ami kb. 10 évre tehető.

Az egykristályos szilíciumból készült ún. monokristályos napelem (lásd 1. kép) a legjobb hatásfokú, kb. 16-18%, míg a többkristályos ún. polikristályos napelemek (lásd 3. kép) előállítása egyszerűbb, olcsóbb, azonban a hatásfokuk kisebb, kb. 13-14%. Bár működési tartományuk korlátozottabb az amorf napelemekhez képest, az éves teljesítményt tekintve ez nem számottevő hátrány.

A korszerű napelemmodulok energiaátalakítási hatásfoka tehát 13-18% között változik, és élettartamuk legalább 30-35 év.

A legtöbb napelemmodul gyártó általában 5-10 év gyári garanciát és 20-25 év teljesítmény garanciát biztosít. A teljesítmény garancia azt mutatja, hogy a napelemmodul 20-25 év használat után is a gyártás során meghatározott névleges teljesítmény minimum 80%-át teljesíti.

 

A SolarWatt napelemekre 12 év garanciát adunk, míg üveg-üveg moduljaikra 30 évet. Teljesítmény garanciája az utóbbinak 30 évnél 87%.


Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!

Termékek

Napelem csomagajánlatok

Napelemes ügyintézés lépésről lépésre 

 

 

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

2000+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás