...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Kezdőlap Napelem Előnyök
Szombathelyi Tamás napelemes szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

Ahhoz, hogy minél többet hozzunk ki napelemes rendszerünkből, fontos a gondos tervezés, a minőségi alapanyagok és a pontos szerelés. Akár egy életre megszabadulhatunk a villanyszámlától. Ahhoz, hogy ki tudja választani a megfelelő rendszert, ismerje meg, hogy mi is az az okos napelem rendszer, milyen előnyökkel bír és hogyan is működik.

Minőségi napelemes rendszer, korszerű technológiával!


Lopás elleni védelem
5 év teljes körű biztosítás
Napelemenkénti távfelügyelet
12 év garancia a napelemre és az inverterre

Minőségi napelemes rendszer, korszerű technológiávalPontos # Megbízható # Korrekt # Gyors # Szakmailag hozzáértő # Minőségi # Rugalmas # Vevőbarát


Ezekkel a szavakkal jellemeznek bennünket ügyfeleink.


Az elégedettséget minőségi termékekkel és profi csapatunkkal biztosítjuk.

 


Miért érdemes a Wagner Solar napelemes rendszerét választani?


Az alapanyagok miatt:


SolarEdge inverter = akár 25%-al magasabb hozam


A hagyományos 5 vagy 10 éves garanciával szemben a SolarEdge inverterekre 12 év garancia jár. A monitoring rendszernek köszönhetően folyamatosan nyomon követheti, hogy melyik napelem mennyit termel. A maximális teljesítmény hozható ki a rendszerből, hiszen minden napelemet külön kezel az inverter. Különböző tájolásúak, típusúak és teljesítményűek is lehetnek a napelemek, ami az esetleges későbbi bővítésnél nagy előny. Az árnyékolás általi termelés kiesés minimalizálható. Az internetes kommunikációnak köszönhetően, hiba esetén automatikus e-mai értesítést kapunk.


SolarWatt napelem = minőség, magasabb hozam


A német gyártó napelemeire 12-30 év garancia jár. Prémium partnerként ügyfeleink kivételes helyzetben vannak, hiszen minden SolarWatt napelemes rendszerhez tartozik egy 5 éves teljes körű biztosítás, mely a meghibásodásra, lopásra és időjárási károkra egyaránt vonatkozik. Sőt, ez az 5 év, nem csupán a napelemekre, hanem a teljes rendszerre érvényes.


Schletter rögzítéstechnika = biztonság


A rozsdamentes acél és alumínium tartószerkezet a német csúcsminőséget képviseli. A gyártó 10 év garanciát biztosít a tartószerkezetre. Továbbá rendszerinket lopás elleni védelemmel látjuk el.


Kérjen árajánlatot egy megbízható és minőségi napelemes rendszerre!

 

Kérdése van? Írjon nekünk az info@wagnersolar.hu e-mail címre vagy hívjon minket a +36 27 548 440-es telefonszámon!


Napelem előnyei


18 pontban összegyűjtöttük, hogy milyen előnyökkel jár egy napelemes rendszer telepítése. Ha még nem tudja, hogy szüksége van-e egy ilyen rendszerre, az összegyűjtött előnyök után könnyebben eldöntheti.

Napelem előnyei 18 pontban:

 

1. Nem kell többé villanyszámlát fizetnie

2. Függetlenedhet az ingadozó villamos energia áraktól

3. Hosszú távú, garantált hozamú befektetés

4. Óvja környezetét, csökkenti CO2 kibocsátását, ezzel minimalizálva az ökolábnyomát

5. Példát mutat környezetének és a jövő generációjának

6. A nap energiája ingyenes és kimeríthetetlen

7. A napelem élettartama 25-40 év

8. A napelemnek nincs karbantartási igénye

9. Olyan helyeken is van lehetőség áramforrás biztosítására, ahol nincs kiépítve a villamoshálózat. Itt akkumulátorokba eltárolhatja az energiát.

10. Nem bocsájt ki zajt vagy bármiféle káros anyagot, sugárzást

11. Könnyű és gyors a telepítése

12. A pluszba termelt energiát az áramszolgáltató kifizeti

13. Egyszeri beruházást igényel

14. Az időjárási viszontagságokkal szemben ellenálló

15. Magyarországon az európai átlaghoz képest igen magas a napsütéses órák száma (2000 h/év)

16. A napelemes rendszernek köszönhetően nő az ingatlan értéke

17. A napelemek ára az elmúlt években drasztikusan csökkent, így a megtérülési idő is lecsökkent és kisebb befektetéssel megvalósítható egy rendszer. További árcsökkenés nem várható.

18. A termelés jól kiszámítható, így a korábbi fogyasztás alapján könnyedén 0-ra csökkenthető a villanyszámla

 

Számolja ki, hogy Önnek hány darab napelemre lenne szüksége!

 

Amennyiben kérdései merültek fel a fenti pontok kapcsán, kérem, írjon nekünk az info@wagnersolar.hu e-mail címre, vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon. 

Legfontosabb szempontok - vásárlás előtt


Aki napelemet vásárol, lényegében energiát vesz. Nem mindegy tehát, hogy a napelemes rendszerre fordított összegből mennyi energiát nyer.

Segítségként írásunkban felsorolunk 7 szempontot, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni vásárlás előtt.

Ezt érdemes figyelembe venni napelem vásárlása előtt:

1. A gyártók a napelemek névleges teljesítményét ideális (laboratóriumi) körülmények között határozzák meg. Ezek a körülmények a működés során nem biztosítottak állandóan, így a napelemek teljesítménye is változó, azaz nehéz kiszámolni, mennyi energiát termel egy napelem meghatározott időszak alatt.

2. A hatásfok fontos adat, arra enged következtetni, egy 1 m2 napelem felülettel mennyi energiát lehet előállítani. A magasabb hatásfok nem egyenlő a nagyobb teljesítménnyel. Ha kevés hely áll rendelkezésre, célszerű magas hatásfokú napelemet választani. Fontos tudni, hogy a nagyobb hatásfok magasabb árral társul.

3. A névleges teljesítmény mellett a gyártók a napelem ún. teljesítmény toleranciáját is megadják. Számos gyártó +/- 5% teljesítménytoleranciát kínál. Ezt úgy kell értelmezni, hogy pl. egy 200 Wp (Watt peak, azaz egy napelem ideális körülmények között leadott csúcsteljesítménye) teljesítményű napelem esetében a névleges értékhez képest a teljesítmény 190 és 210 Wp között változhat. Tehát a valóságban a gyártó gyakorlatilag csak 190 Wp teljesítményt garantál.

4. A napelemek külső felülete általában edzett szolár üveg. Minél jobb az üveg fényáteresztő képessége, annál több energiát termel a napelem. Bizonyos gyártók (pl. Panasonic) ún. reflexiómentes üveget használnak, mely a fény 96%-át engedi át. Így déli időszakban kb. 6%-kal, míg előtte és utána akár 12%-kal több fény éri el a cellákat. Összességében a reflexiómentes üvegborítású napelem 2-3 %-kal több energiát termel a hagyományos edzett üvegborításúhoz képest.

5. A napelemek teljesítménye a hőmérséklet növekedésével csökken. A gyártók egy hőmérséklet hatékonysági mutatót adnak meg. Az általunk forgalmazott napelemek akár 4 %-kal több energiát termelnek a jobb hőmérséklet hatékonysági mutatóknak köszönhetően.

6. Garancia: kétféle garanciát különböztetünk meg:
- termékgarancia: általában 2 - 10 év között
- teljesítménygarancia: 10 év használat után általában 90%, 25 év után általában 80%

7. Teljesítmény tanúsítás – a gyártók a teljesítményt a gyártást követően saját laborban vizsgálják. Az igényesebb/megbízhatóbb gyártók termékeik teljesítményét több független intézettel tanúsíttatják. Vásárlás előtt kérje a tanúsítványokat!

Fontos: Aki napelemes rendszert vásárol, nem „hatásfokot” és „névleges teljesítményt” vásárol, hanem energiát!

Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!

Termékek

Napelem csomagajánlatok

Napelemes ügyintézés lépésről lépésre

 

 

Hogyan működik a napelem?


A kereskedelemben kapható napelemek döntő többségének alapanyaga a szilícium. A tisztított szilícium alapanyagot egy kristállyá húzzák vagy polikristályos szerkezetnél grafit, illetve kerámiaformába öntik, majd ezt követően felszeletelik. A gyártás során a szilíciumot foszfor és bór atomokkal dúsítják, melyek a Nap elektromágneses sugárzásának hatására a szilíciumlemezben pozitív és negatív töltéshordozókká alakulnak.

A napelem működése


A szokásos diffúziós félvezető technológiai eljárásokkal alakítják ki a töltésszétválasztó réteget, és vákuum-, illetve szitanyomásos eljárással hozzák létre az áramelvezető kontaktusokat. A két töltéshordozó a szilíciumlemezhez rögzített kontaktusokon keresztül egyenáramot generál.

A napelemek cellákból állnak, egy cella üresjárati feszültsége kb. 0,6 V. Több cellát sorba kötve állítják elő a napelemmodulokat. A cellák darabszáma határozza meg a napelemmodul névleges feszültségét. A napelemmodulok mérete a néhány száz négyzetcentimétertől a néhány négyzetméteres tartományba esik. Névleges teljesítménye néhány watt és néhány száz watt között van.

Egy napelem teljesítményét három tényező határozza meg:      


 • a cella anyaga, típusa és mérete
 • az üvegezés anyaga és fény áteresztő képessége (pl. antireflexiós üveg)
 • a fény intenzitása
 • a fény hullámhossza

A leadott teljesítmény szinte egyenesen arányos a napsütés intenzitásával. A napelemek egyik fontos tulajdonsága, hogy a cella feszültsége nem függ a méretétől, és nem befolyásolja a fény intenzitásának változása sem. Így a cella áramerőssége szinte egyenes arányban van a cella méretével és a fény intenzitásával. Tehát a különböző napelemek összehasonlítására az áramerősség/felületegység (A/cm2) mérőszám ad felvilágosítást.

Az egyes gyártók egymástól általában eltérő konstrukciójú és méretű modulokat hoznak forgalomba. A napelemmodulokban a napelem cellák hermetikusan el vannak zárva a környezettől, és az alkalmazott konstrukciós anyagok megválasztásánál a komoly gyártók gondosan ügyelnek a tartósságra.

Hőkezelt, nagy szilárdságú és kis vastartalmú üveget használnak az első, megvilágított oldalon és szintén üveget, alumíniumot vagy speciális műanyagokat a hátsó oldal lezárására és védelmére. A napelem cellák az első és hátsó oldal között speciális, optikailag illesztett és időtálló műanyagba vannak beágyazva [etilvinilakrilát (EVA), polivinilbutirál (PVB) vagy speciális szilikongyanta].

A napelemmodulokat általában alumínium profilkeret zárja le, amelyen kialakított furatok vagy kiépített kötőelemek teszik lehetővé a tartószerkezethez való rögzítésüket. Készülnek azonban alumíniumkeret nélküli vagy egyéb kialakítású – mint pl. tetőfedőelem (zsindely, cserép) – modulok is, ezek rögzítése vagy speciális rugalmas megfogási, ragasztási, ill. egyéb, a gyártó által javasolt rögzítési technológia alkalmazását teszi szükségessé. A napelemmodulok villamos csatlakozása általában a hátsó oldalon kialakított, hermetikusan zárható csatlakozódobozban van, és a villamos vezeték sarusan vagy közvetlenül csatlakoztatható, csavaros szorítással. Készülnek azonban csatlakozó doboz nélküli napelemmodulok is, amelyek vagy csatlakozó vezetékkel vannak ellátva, vagy a modulon olyan kontaktusokat alakítanak ki, amelyekhez ellendarabbal vagy közvetlenül csatlakozhatók.


Hogyan válasszunk napelemet?

Napelemes ügyintézés lépésről lépésre

Napelemtípusok: amorf-, mono- és polikristályos napelemek


Gyártási technológiájuk alapján eltérő tulajdonságú napelemek kaphatóak. Alapvetően három fő típust különbözetünk meg: 1. amorf (vékony rétegű) kristályos napelem, 2. polikristályos napelem, 3. monokristályos napelem.

Az amorf illetve a mono- és polikristályos napelemek hatásfoka és előállítási költsége jelentősen eltér egymástól.

Napelemtípusok

 

A legolcsóbb az amorf, más néven vékony-réteg napelem (lásd cikkhez tartozó 2. kép). Ezeknél valamilyen hordozóra (leggyakrabban üvegre, vagy vékony acéllemezre) viszik fel a félvezetőt néhány mikron vastagságú rétegben (ezért hívják vékony-réteg technológiának). Ilyen módon lehet hajlékony vagy átlátszó napelemeket is készíteni, ami nagyban növeli a felhasználás lehetőségeit. A vékony-réteg napelemek közül jelenleg az amorf-szilícium (a-Si) félvezetős a legelterjedtebb. A vékony-réteg napelemek fajlagosan a legolcsóbbak, de nagy felületre van szükség belőlük, ugyanis a leggyengébb a hatásfokuk (5-8%). Előnyük a mono- illetve polikristályos napelemekkel összehasonlítva, hogy kevésbé érzékenyek a melegedésre, szélesebb fényspektrumot tudnak hasznosítani, már szórt fénynél is működnek, szép homogén a felületük, ami fontos lehet esztétikai szempontból, valamint lehet hajlékony vagy átlátszó kivitelben is készíteni, ami építészeti, vagy egyéb praktikus szempontokból sokszor érdekes lehet. Nagy hátrányuk az alacsony hatásfok és a rövid élettartam, ami kb. 10 évre tehető.

Az egykristályos szilíciumból készült ún. monokristályos napelem (lásd 1. kép) a legjobb hatásfokú, kb. 16-18%, míg a többkristályos ún. polikristályos napelemek (lásd 3. kép) előállítása egyszerűbb, olcsóbb, azonban a hatásfokuk kisebb, kb. 13-14%. Bár működési tartományuk korlátozottabb az amorf napelemekhez képest, az éves teljesítményt tekintve ez nem számottevő hátrány.

A korszerű napelemmodulok energiaátalakítási hatásfoka tehát 13-18% között változik, és élettartamuk legalább 30-35 év.

A legtöbb napelemmodul gyártó általában 5-10 év gyári garanciát és 20-25 év teljesítmény garanciát biztosít. A teljesítmény garancia azt mutatja, hogy a napelemmodul 20-25 év használat után is a gyártás során meghatározott névleges teljesítmény minimum 80%-át teljesíti.

 

A SolarWatt napelemekre 12 év garanciát adunk, míg üveg-üveg moduljaikra 30 évet. Teljesítmény garanciája az utóbbinak 30 évnél 87%.


Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!

Termékek

Napelem csomagajánlatok

Napelemes ügyintézés lépésről lépésre 

 

 

Hálózatra kapcsolt napelemes rendszer (visszatáplálásos üzem)


A napelemekkel termelt áramot a legegyszerűbben a hálózatba táplálva lehet felhasználni. Az elv egyszerű: a napelemeket sorba kötve nagyfeszültségű egyenáramot nyerünk, melyet egy inverterrel 230 V-os váltóárammá lehet alakítani.

Mit kell tudni a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerről?


Fontos tudni, hogy az átalakítás a váltóáram szinkronizálásával történik, így amennyiben hálózati feszültség kimaradás van, abban az esetben a napelemes rendszer nem táplál, nem táplálhat vissza a hálózatba energiát. Az áramszolgáltatóval egy ad-vesz mérőálláson keresztül elszámolható a hálózatba táplált energia mennyisége. 


A visszatáplálást a 2007. évi LXXXVI. törvény (VET) szabályozza. Ennek értelmében egy háztartási méretű kiserőmű teljesítménye nem haladhatja meg az 50 kVA (45 kW), ezt a teljesítményt pedig az áramszolgáltató meghatározott feltételek teljesülése esetén köteles befogadni és megvásárolni. A feltételekről munkatársaink szívesen nyújtanak tájékoztatást.Méréseink szerint Budapest környezetében egy 1 kW-os teljesítményű napelemes rendszer 1200-1250 kWh/év villamos energia visszatáplálását teszi lehetővé. Szimulációs szoftverrel szívesen kiszámítjuk önnek, hogy Magyarország területén mennyi energia táplálható vissza az Ön által meghatározott teljesítményű rendszerrel. Magyarországon elsők között már 2002 őszén telepítettünk egy hálózatba visszatápláló 1,7 kW-os rendszert BP Solar napelemekkel.


Az évek során számos napelemes rendszert építettünk ki 1 és 50 kW közötti teljesítménnyel. Tekintse meg referenciáinkat! 


Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!


Hogyan válasszunk napelemet?

Napelemes ügyintézés lépésről lépésre

Hogyan felejthetjük el örökre az energiaszámlát?


Az energiaszükségletek kielégítése ma az egyén szintjén is komoly kihívást jelent.

Az energiaszámlák magasak, a felhasználó ki van szolgáltatva a szolgáltatónak.

Ez azonban nem szükségszerű.

Hogyan felejthetjük el örökre az áramszámlát?


Az otthonok energiáját javarészt a nagy energiaszolgáltatók biztosítják, ami előnytelen helyzetbe hozza a felhasználót. Az árakra hatása nincs, az alternatívák száma nagyon alacsony, a kimaradások bármikor jelentkezhetnek. Eközben pedig a környezetet is jelentős megterhelés éri, ami mindannyiunkra nézve negatív következmény. A SolarEdge azonban megoldást kínál erre.


Lehetséges az önállósodás?


A technológia azonban ma már lehetővé teszi, hogy saját energiánkat mi termeljük meg. Egy hatékony napelemes rendszer kiépítésének egyetlen számottevő költsége maga az első beruházás. Ez persze nagyobb összegnek tűnhet, amíg ki nem számoljuk, mennyit fizetünk ki az energiaszolgáltatóknak azon évtizedek alatt, amíg nem tesz semmit a saját érdekében.


A SolarEdge inverternek és a SolarWatt napelemeknek köszönhetően egy életre megoldhatóak az efféle gondok. Az egyszeri befektetés néhány év alatt megtérül, azt pedig, hogy még gyermekeink is élvezhetik, az évtizedekre szóló garancia biztosítja.


SolarEdge inverter 12 év garanciával


Akár negyedével növelhető teljesítmény


A SolarEdge inverterrel jóval fejlettebb napelemes rendszert biztosíthat családja számára, mint egy hagyományos napelemes rendszerrel. Legnagyobb erőssége, hogy nagyobb teljesítményt biztosít. Mitől romolhat egy ilyen rendszer teljesítménye? Lehet, hogy eleve rossz a ház tájolása, vagy csak maga a tető nem megfelelő, kicsi vagy rossz szögben áll. Lehet, hogy oszlopok vagy fák vetnek árnyékot egyes elemekre, és ez rontja a teljesítményt. Hogyan lehet ezeket a gondokat orvosolni?


A napelem teljesítménye árnyékolás esetén, hagyományos inverterrel


Évtizedekre garantáltan hatékony


A SolarEdge inverter biztosítja, hogy a rendszer rugalmasan bővíthető legyen, és hogy kiküszöbölhessük a teljesítménycsökkenést, melyet az árnyékolás okoz. Nem okoz gondot a napelemek vegyes tájolása, ezeket teljesítményét akár egyetlen inverter is képes összehangolni, és egyben minimalizálni az árnyékolás miatti kiesést. Nagy előnye más rendszerekhez képest, a SolarEdge inverterei távfelügyelettel is rendelkeznek, így az egyes elemek teljesítménye mindig precízen nyomon követhető. A felügyeleti rendszer gondoskodik arról is, hogy ha a rendszer valamely esete meghibásodna vagy leállna, erről azonnal értesítést kapjunk e-mailben.


SolarEdge inverterrel kihozhatjuk a maximumot napelemes rendszerünkből


A rendszerbe több méretű, márkájú napelem is integrálható, így javíthatunk a helykihasználáson. Összességében a SolarEdge a hagyományos rendszerekhez képest akár 25%-os teljesítménynövekedést tesz lehetővé.


Így persze a megtérülés is gyorsabban bekövetkezik. Mindössze egyszer kell költenünk a napelemekre, de azok hosszú évtizedeken keresztül szolgálják majd jól otthonunkat és családunkat.


Nézze meg SolarEdge videónkat a legfőbb előnyökről!


További kérdései lennének? Írjon nekünk az info@wagnersolar.hu e-mail címre vagy hívjon minket a +36 27 548 440-es telefonszámon!Napelem engedélyeztetés


Összeírtuk a napelemes ügyintézés folyamatát, hogy ügyfeleink és érdeklődőink számára átláthatóbbá tegyük a megvalósítás folyamatát.

Napelem engedélyeztetés

 
A napelemek engedélyeztetését mi vállaljuk. Önnek csak a megfelelő dokumentumokat kell biztosítania számunkra. Egy kis idő és türelem kérdése, de összességében nem egy bonyolult folyamatról beszélünk.
 
Nézzük pontról pontra a folyamatot:
 
A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer engedélyeztetésének folyamata
 
 
Kérdése van? Írjon nekünk az info@wagnersolar.hu e-mail címre vagy hívjon minket a +36 27 548 440-es telefonszámon!   

Napelemes rendszer - gyakran felmerülő kérdések


Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, melyek tapasztalataink szerint a leggyakrabban elhangzanak érdeklődőink szájából. Célunk, hogy röviden, tömören és érthetően megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket.

Napelemes rendszer - gyakran felmerülő kérdések

 

Hova telepíthető a napelem?

 

A napelemes rendszer nem bocsájt ki semmilyen zajt vagy káros anyagot, így lakókörnyezet közvetlen közelébe is telepíthető. A napelem panelek szerelhetők ferdetetőre, lapos tetőre, autóbeállóra, talajra vagy akár a verandára is. A lehetőségek tárháza korlátlan. Cseréptípustól és elhelyezéstől függően a szakemberek kiválasztják a legoptimálisabb tartószerkezetet, mely fontos, hogy minden esetben rozsdamentes acél vagy alumínium szerkezet legyen.

 

Bővebb információ a megfelelő rögzítés technikáról.

 

Hány napelemre van szükségem, hogy 0 forintra csökkentsem a villanyszámlám?

 

Egy napelemes rendszerrel a háztartásunk elektromos szükségletét megtermelhetjük akár saját magunknak is. A számítások során 1 adatra van szükség, a havi villanyszámla összegére, ugyanis ebből könnyedén kiszámolható, hogy mekkora az éves villamos energia igény. Például 12.000 Ft-os havi villanyszámlánál, 144.000 Ft az éves költségünk, ami ~3.400 kWh villamos energia fogyasztásnak felel meg. Ebben az esetben körülbelül 12 db napelem panelre van szükség, hogy teljes mértékben megtermeljük az elfogyasztani kívánt árammennyiséget. Ez körülbelül 20 m2 felület beépítését igényli. Aki nem rendelkezik megfelelő méretű tetőfelülettel, az kiválthatja egy részét a fogyasztásának, ezzel csökkentve rezsiköltségeit.

 

Napelem kalkulátorunkkal könnyedén kiszámolhatja, hogy Önnek hány napelemre van szüksége!

 

Milyen az ideális dőlésszög és tájolás?

 

Napelemes rendszer telepítésekor az ideális dőlésszög 25-35°. Ez nem minden esetben adott, de a tartószerkezettel még korrigálható. Lapos tető esetén a legegyszerűbb a dolgunk, hiszen ebben az esetben a kivitelező cég állítja össze a vázat, így könnyedén kialakítható a megfelelő dőlésszög.

 

A leghatékonyabb termelést déli tájolással érhetjük el, de dél-keleti, dél-nyugati tájolás is ideális lehet. Ma már nem ritka, hogy több tájolással helyezzük el a napelemet, ezzel kihasználva a maximális tetőfelületet.

 

Bővebb információ az ideális elrendezésről.

 

 

Mi van akkor, ha árnyékos a tetőfelület?

 

A tervezés során fontos odafigyelni az árnyékoló tényezőkre. Egy fa vagy oszlop nagymértékben befolyásolhatja az éves termelésünket, márpedig mindenki a maximumot szeretné kihozni rendszeréből. Ilyen jellegű probléma esetén megoldást nyújthat a SolarEdge inverter, melynek köszönhetően minden egyes napelem panelből a maximumot tudjuk kihozni, részlegesen árnyékos tetőfelületek esetén is.

 

Bővebb információ az árnyékolás okozta termeléskiesés elkerüléséről.

 

Mekkora tetőfelületet igényel a telepíteni kívánt napelem mennyiség?

 

Akár több tájolással is elhelyezhetők a panelek, ezzel kihasználva a tetőfelület adta lehetőségeket.

 

Az elhelyezni kívánt panelek mennyisége és a telepítéshez szükséges felület függ az adott napelem típusától, teljesítményétől és a felhasznált invertertől. Bővebben

 

A korábbi példánkkal élve, 12.000 Ft-os villanyszámla esetén körülbelül 12 db panelre van szükség, ami körülbelül 20,4 m2 felület beépítését igényli.

 

Nézze meg, hogy mekkora tetőfelületre lenne szüksége, hogy 0 Ft-ra csökkentse villanyszámláját.

 

Mennyi időt vesz igénybe a szerelés?

 

A telepítés idejét minden esetben a rendszer nagysága határozza meg. Családi házak esetén 1-2 munkanappal számolhatunk, míg nagyobb rendszereknél akár több hétbe is kerülhet a telepítés. A helyszín megközelíthetősége is befolyásoló tényező. Az internetes összeköttetés is extra munkafolyamatokat vesz igénybe, de hosszú távon megéri a fáradozás.

 

A kivitelezés során az ácsok felszerelik a napelemeket, míg a villanyszerelők kiépítik, a rendszer villamoshálózatát majd összekötik az inverterrel. A megfelelő rögzítés és villanyszerelés elengedhetetlen, az otthoni barkácsolás ebben az esetben nem ajánlott!

 

Hogyan zajlik az engedélyeztetés?

 

A napelemes rendszer telepítése engedélyköteles. Az engedélyeztetést a legtöbb esetben elvégzi a kivitelező cég. A leadandó papírok szolgáltatónkként eltérő, de az engedélyeztetés menete majdnem hogy azonos.

 

A folyamat az alábbiak szerint zajlik:

 

 • Igénybejelentés
 • Hálózatvizsgálat és műszaki-gazdasági tájékoztatás
 • Csatlakozási dokumentáció elkészítése
 • Jóváhagyás
 • Az eszköz létesítése és készre jelentése
 • Szerződéskötés a szolgáltatóval
 • Ad-vesz mérő behelyezése
 • Termelés

 

 

A teljes ügyintézés szolgáltatótól függően 2-3 hónapot is igénybe vehet és ezt követően történik meg a hagyományos villanyóra cseréje ad-vesz mérőre. A mérőóra cseréje 3x16 A alatt mindenhol ingyenes, de előfordulhat hogy korszerűsíteni kell a villanyóra vagy az elosztó szekrényt.

 

Bővebben a napelemes rendszerek engedélyeztetéséről.

 

Mikor kezd el termelni a napelemes rendszer?

 

A napelemes rendszer a mérőóra csere után kezdi meg hivatalosan a termelést. Ezért érdemes az engedélyeztetési folyamatot időben elindítani, hiszen ezzel is értékes időt spórolhatunk. Az igénybejelentés semmilyen kötelezettséggel nem jár, így azt érdemes elindítani akár már a kivitelező céggel való megállapodás előtt.

 

Akkor is termel a rendszer, ha nem süt a nap?

 

A napelemes rendszer csak napsütéses időszakban termel. Szűrt fényben is termel, de ilyenkor kevesebb a hozama. Éjszaka viszont egyáltalán nem termel.

 

Éves szinten ez azt jelenti, hogy nyáron sokkal többet termelünk, mint amennyit felhasználnánk, míg télen a termelés nagymértékben csökken. Az egyéves termelés átlagát véve a cél, hogy elszámoláskor a megtermelt és elhasznált energiamennyiség a 0-hoz közelítsen.

 

Mi történik áramszünet esetén?

 

Hálózatra kapcsolt napelemes rendszer esetén hiába van napelemes rendszerünk, áramszünet ideje alatt mi sem tudjuk hasznosítani az áramot. Ennek biztonsági okai vannak. Amennyiben célunk, hogy áramszünet esetén is rendelkezzünk elektromos energiával, egy szigetüzemű vagy hibrid rendszer kiépítésére van szükség, mely egy akkumulátor segítségével biztosítja számunkra az áramot áramszünet esetén is.

 

Mi történik többlettermelés esetén?

 

Célunk, hogy annyi energiát termeljen a rendszerünk, amennyit el is fogyasztunk. Amennyiben kevesebbet termeltünk, átgondolandó, hogy hogyan csökkenthető a költség. Például energiatakarékos izzók használata vagy háztartási gépek cseréje, stb. megoldást nyújthat.

 

A többlettermelést érdemes elkerülni, hiszen bár a szolgáltató visszavásárolja a többletet, azt alacsony áron teszi. Többlettermelés esetén érdemes elgondolkozni, hogy mivel tudjuk elhasználni az extra energiát, például hűtő-fűtő klímát, vagy elektromos fűtőpatront esetleg villanybojlert ajánlott ilyenkor beszerelni/használni.

 

Milyen karbantartási igénye van a napelemes rendszernek?

 

A napelemes rendszer nem igényel semmilyen karbantartást. Amennyiben a felülete bepiszkolódik, falevelek vagy madárürülék kerül a felületére, a teljesítménye csökken. Ebben az esetben le kell tisztítani a paneleket. Ezt a munkát elvégezheti Ön vagy kérheti szakember segítségét.

 

Amennyiben további megválaszolatlan kérdésekkel küzd, hívjon minket a +36 27 548 440-es telefonszámon vagy írjon nekünk az info@wagnersolar.hu e-mail címre. 

A SolarEdge inverter előnyei egy hagyományos inverterrel szemben


Összeírtuk, hogy miben különbözik a SolarEdge inverter egy hagyományos invertertől.

Aki manapság napelemes rendszert tervez, annak a legjobb választás ez az innovatív technológia. Így akár 25%-kal több energiát termelhet napelemes rendszere!

SolarEdge logo

A SolarEdge inverter előnyei egy hagyományos inverterrel szemben

 

Teljes tetőfelület kihasználása 
 

Rakjon fel több napelemet a tető esztétikusabb megjelenéséért.

Használjon több tájolást és panel típust, hogy maximalizálhassa az elektromos áram termelést, a teljes tető kihasználtságával.

 

Hagyományos inverter     SolarEdge inverter
energia termelés hagyományos inverterrel                        
energiatermelés SolarEdge invertrrel

 

Több energia

A hagyományos invertereknél a panelek teljesítményét befolyásolja a leggyengébb teljesítményű napelem, a felület egyenetlen tisztasága és az árnyékolás miatt.

Nyerjen ki maximális teljesítményt minden egyes panelből!

 

Hagyományos inverter  

SolarEdge inverter

hagyományos inverterrel az árnyékolás hatása a napelemes rendszerre                         SolarEdge inverterrel az árnyékolás hatása a napelemes rendszerre

 

Maximális rendszer-üzemidő 

Ellenőrizze a teljesítményét minden egyes napelemnek, hogy biztos legyen  befektetése maximalizálásában.

Hagyományos inverter

Stingenkénti monitoring rendszer

 

SolarEdge inverter

Minden egyes panel monitorozása külön-külön

hagyományos inverter monitoring rendszere      Napelemes rendszer monitorozása SolarEdge inverter esetén 


Kiemelkedő biztonság

Védje meg házát, környezetét és az embereket is a magas feszültségű váltóáramtól, az automatikus

vészkioldó rendszer segítségével, melynek köszönhetően a rendszer biztonságos beüzemelés, karbantartás és vész esetén is!

 

Hagyományos inverter

Lekapcsolás után magas feszültség

 

SolarEdge inverter

Lekapcsolás után alacsony feszültség

hagyományos inverter biztonság      SolarEdge inverter biztonság

 

Olvassa el további hasznos blogbejegyzéseinket:

 

Kérje árajánlatunkat az info@wagnersolar.hu e-mail címen vagy +36 27 548 440-es telefonszámon!

Okos napelem rendszer - SolarEdge inverterrel


Elterjedőben van egy új fogalom, az okos napelemes rendszer.

Röviden és tömören a következő képpen tudjuk megragadni a smart napelemes rendszer fogalmát: egy olyan komplex áramtermelési megoldás, amellyel a maximális hozamot érhetjük el úgy, hogy folyamatosan nyomon követhetjük napelem rendszerünk működését, ellentétben egy hagyományos rendszerrel.

Okos napelem rendszer SolarEdge inverterrel

 

A technológia középpontjában egy új generációs technológia áll, a SolarEdge inverter.

 

Aki ezt a technológiát választja, annak nem kell aggódnia, hogy:

 

 

 • nem ideális a tető tájolása
 • több tájolású a tető
 • egy fa vagy kémény beárnyékolja a napelemeket
 • valamelyik napelem nem termel, ami óriási veszteség
 • elromlik a rendszer és észre se vesszük
 

 

Ugyanis a technológia lényege, hogy ezeket a problémás esetleg negatív tényezőket minimalizálja.

 

Ennek köszönhetően egyedülálló módon:

 

 

 • 5-25%-kal több energiát termelhetünk, mint egy hagyományos napelemes rendszerrel
 • minden egyes napelem termelését külön-külön nyomon tudjuk követni az interneten
 • a maximumot hozza a tetőfelületből, több tájolású, osztott tető esetén is
 • csökkenti az árnyékolás okozta termeléskiesést
 • bővíteni tudjuk, ha idővel nő az energiaigény, például egy klíma felszerelése miatt
 • a monitoring rendszerének köszönhetően automatikus hibaüzenetet küld leállás esetén

 

 

Garancia

 

Egy nagyobb beruházásnál a garancia se egy utolsó kérdés. Éppen ezért mi arra törekszünk, hogy a legtöbbet tudjuk adni ügyfeleinknek.

 

A SolarEdge inverterekre 12 év garanciát ad a gyártó, ami 7 évvel hosszabb, mint a többi inverter gyártó eszközeire.

 

Napelemből is a legjobbat képviseljük, éppen ezért a Németországban gyártott SolarWatt paneleket kínáljuk, amelyekre típustól függően 12 vagy 30 év garancia van.

 

Ezen felül napelemes rendszereinkhez 5 év teljes körű biztosítást adunk, amely lopásra, időjárás okozta károkra érvényes, így garantáltan biztonságban van rendszerünk.

 

Összességében a SolarEdge technológiának köszönhetően és a német napelemekkel, 5-25%-kal magasabb termelést érhetünk el, úgy hogy az anyagi ráfordítás csak kis mértékben magasabb.

 

Ezért érdemes a legújabb technológiát választani. Külföldön már évek óta használják és bevált. Magyarországon pedig már mi is, mint a SolarEdge hivatalos kizárólagos forgalmazója több száz okos napelemes rendszert telepítettünk.

 

Ügyfélvélemény:

 

Ügyfelünk, Bakos Balázs írta meg nekünk őszinte véleményét: "Elégedett vagyok a napelemes rendszerrel. Nagyon tetszik a SolarEdge mobilos alkalmazása, ahol meg tudom nézni az aktuális és múltbeli termelési adatokat. A becsült éves teljesítmémyhez képest a rendszer majdnem 10%-val többet termelt, ami külön öröm számomra. Nem bántam meg, hogy Önöket és ezt a rendszert választottam."

 

Az okos inverter előnyei 2 percben

 

 

Kérjen árajánlatot okos napelemes rendszerre, az info@wagnersolar.hu e-mail címen! A levélben elegendő az elérhetőségek és a havi villanyszámla összegének megadása. 

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

3000+

telepített rendszer (db)

18 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás