...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Kezdőlap Megújuló hírek
Várjuk hívását ügyfélszolgálatunk +36 70 314 1527-es telefonszámán!


Mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyúk az ingyenesen elérhető energiát hasznosítják, ami a természetben megtalálható. Ez a fűtési és melegvíz-készítési módszer leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb módja napjainkban.

 

 

Jelentős fűtési megtakarítást garantálnak azzal, hogy a földben, talajvízben és a levegőben rejtőző természetes energiát hasznosítják. A hőszivattyúk működésének célja tehát nem más, mint hogy ezt a hőt/energiát elvonják és fűtésre alkalmas hőmérsékleten leadják a ház belsejében. Alacsony környezeti hőmérsékletben is hatékonyan működnek, így a kívánt energiamennyiség akár 75%-át fedezni tudják a környezetből és mindösszesen a fennmaradó 25%-ot kell elektromos árammal pótolni. Ezzel jelentősen csökkenti a károsanyagkibocsátást.

 

Hőszivattyú felépítése

 

A bal oldalon látható az elpárologtató, ez maga a hőforrás.

Középen helyezkedik el a kompresszor, aminek az elektromos áram rásegítésben van szerepe.

Jobb oldalon van a kondenzátor, ez fűtési oldalnak adja le az energiát.

Alul található az expanziós szelep, ami a kondenzátorból érkező melegvizet lehűti, majd visszajuttatja az elpárologtatóba.

 

Működési folyamat

  1. Az elpárologtatón keresztül a rendszer energiát/környezeti hőt vesz fel az adott hőforrásból (talaj,víz,levegő) majd egy magasabb hőmérsékleten elpárologtatja, így gáz halmazállapotúvá válik.
  2. Ezután kapcsolódik be a kompresszor, ami villamos energiát felhasználva a képződő párát besűríti. Ebben a zárt térben a gáz molekulák egymáshoz szorulnak a növekvő nyomás következtében, ami hőmérséklet- növekedéssel jár. Ezt a keletkező hőt juttatja tovább a rendszer a kondenzátorhoz.
  3. A kondenzátorban a gáz átadja a hőt a fűtési rendszernek, kicsapódik és melegvíz formájában távozik. Itt a fűtővíz akár 35-40 fokos is lehet.
  4. Végül ez az eltávozott melegvíz az expanziós szelepen keresztül lehűl, majd tovább kerül az elpárologtatóba és a folyamat kezdődik előröl.

 

A hőszivattyús technológia tehát tulajdonképpen fordítottja a hűtőgép működési elvének. Míg a hűtőgép a meleg levegőt szállítja a készüléken kívülre a készülék belsejéből, addig hőszivattyú a külső környezetből vonja ki a hőt és szállítja azt az épület belsejébe. A talaj-, talajvíz- vagy a légkör hőjét a hűtőközeg elnyeli, majd a kompresszió után kibocsátja. Összefoglalva tehát a hőszivattyú működése négy lépésben foglalható össze: párologtatás, sűrítés, cseppfolyósítás, oldódás.

 

A hőszivattyúk fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmazhatók.

Hőleadó felületek fűtésre: padlófűtés, mennyezet fűtés, fancoil

Hőleadó felületek hűtésre: mennyezet hűtés ,fancoil

A hűtési folyamat során az eddig ismert körforgás megfordul és a hőszivattyú a fűtési rendszerből kivont hőt a típustól függő hőforrásba juttatja vissza a kompresszor segítségével. A korábban cseppfolyósítóként funkcionáló egység a hűtési ciklus közben párologtatóvá alakul. A szoba melegét a hűtőközegnek adja át és gázhalmazállapotú hűtőközeget kondenzátorba vezetik majd a hőcserélőbe, ami a folyamat végén visszajuttattja a szobából kivont hőt a földbe.

 

 

Videóinkból további érdekes és hasznos információkat tudhat meg a hőszivattyús rendszerekről:

 

 

 

 

Kövessen minket Youtube csatornánkon!

Vissza az előző oldalra...

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

3000+

telepített rendszer (db)

18 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás