...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Hőszivattyús szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

A GEO Tarifáról röviden


A Budapesti Elektromos Művek a hőszivattyús rendszerek működtetésének támogatására 2009. április 1-től kínálja az ELMŰ GEO tarifát, mely ügyfeleik számára kedvező árú villamos energiaszolgáltatást biztosít. Az ELMŰ GEO egytarifás, különmért, vezérelt tarifa. Naponta legalább 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy a fűtési megszakítás nem lehet több 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra bekapcsolási idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez.

GEO tarifa


Kiknek ajánljuk:
A tarifát lakossági ügyfelek, továbbá a 3x63 Ampert (39 kW) meg nem haladó névleges csatlakozási értékkel rendelkező üzleti ügyfelek és közintézmények igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszerek villamos energiaellátásához, az ELMŰ és ÉMÁSZ egyetemes szolgáltató működési területén.


Díjszabás: A GEO tarifa végfelhasználói díja bruttó 24,34 Ft a lakossági ügyfelek számára, illetve bruttó 29,26 Ft a nem lakossági, valamint közintézményi ügyfelek számára.

Az igénylés feltételei: A tarifát az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók igényelhetik az ELMŰ/ÉMÁSZ szolgáltatási területén. A kedvezményes tarifa kizárólag a hőszivattyú berendezés villamos energia ellátására használható. A hőszivattyú bekötését a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített módon, nem dugaszolhatóan kell elvégezni.


A villamos hálózat kiépítése meglévő hőszivattyúhoz:


  • A belső hálózat kialakítása alapvetően megegyezik a vezérelt bekapcsolásnál alkalmazott eljárásmóddal.
  • A nyomvonal kialakításánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen kötés a csatlakozóvezetékben.
  • Minimálisan alkalmazható 4mm2 keresztmetszetű rézvezető, 20mm2 védőcsőben, ill. a terhelésnek megfelelő méretezés szerint.
  • Csatlakozás kialakítása: A leágazás végpontján plombázható elosztót kell elhelyezni, melyről a hőszivattyú villamos ellátása történik. Az elosztó villamos csatlakozása bontatlanul, mereven, nem a dugaszolóaljzaton keresztül történik. A hőszivattyú villamos ellátását szolgáló tápvezeték kialakítását a szolgáltató ellenőrzi.
  • Meglévő vezérelt mérés esetén nincs szükség új bekapcsolásra, elégséges a vezérlő berendezés cseréje, ill. az előírásoknak megfelelő csatlakozó vezeték kiépítése.
  • Az ELMŰ által minősített villamos kivitelezőnek nyilatkoznia kell, hogy az előírt műszaki feltételeknek megfelel a meglévő belső hálózat.
  • A tarifa igénylésekor elsősorban az eredeti „hőszivattyús” kivitelezőt kell megkeresni, aki elvégzi a szükséges átalakításokat, és elkészíti a szükséges dokumentációt.
  • Az üzembe helyezett hőszivattyúnak rendelkeznie kell CE vagy EUROVENT minősítéssel, vagy ezekkel egyenértékű külföldi tesztcentrum igazolással. Amennyiben nincs hiteles minősítés, ezt a külföldi tesztcentrumokban, vagy a hazai TÜV Rheinhard Gépész Műszaki csoportnál lehet pótolni.Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!
 

Gorenje hőszivattyúk

Olimpia hőszivattyú

Panasonic hőszivattyú


GEO Tarifa a mielőbbi megtérülésért


A hőszivattyús iparág támogatását jelzi az a tény, hogy a készülékekhez olcsóbban lehet elektromos energiát vételezni. 2009 áprilisában ELMŰ-ÉMÁSZ területen vezették be először a GEO Tarifát, ami csak és kizárólag hőszivattyúk üzemeltetésére használható.

GEO Tarifa a mielőbbi megtérülésért


GEO tarifa ára és felhasználása


Jelenleg 24,34 ,- Ft/kWh egységáron 24 órából 20 órán keresztül, maximum 2×2 óra megszakítással áll rendelkezésre. A bekötésnek feltétele a szakemberek által telepített rendszer (erről nyilatkozatot kell beadni), és egy erre a célra kialakított mérőállás és bekötés megléte. 


Azt, hogy mennyire takarékos egy hőszivattyú, az határozza meg, milyen COP-értékkel üzemel. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében átlag 2,8-3,2 COP-értékkel számolhatunk, ezt az értéket és a 24,34 ,- Ft/kWh egységárat figyelembe véve 1 kWh hőenergia előállítása maximum 9,- Ft-ba kerül. Földgázzal 90 %-os éves gázkazán hatásfokot feltételezve (ez már igen magas értéknek számít) szintén 1 kWh energia előállítási költsége körülbelül 12,- Ft.


Megtérülés


Amennyiben ismert az épület éves energiaigénye, könnyen kiszámítható, hogy évente mennyi megtakarítást nyújt a levegő-víz hőszivattyú. Más típusnál a megtakarítás nagyobb, hisz az éves COP-érték kedvezőbb. Azt viszont a megtérülésnél figyelembe kell venni, hogy a levegős hőszivattyú telepítése nem igényel szakhatósági hozzájárulást vagy engedélyt (ez még a talajkollektoros hőszivattyúknál érvényes), illetve ezek bekerülési költsége a legalacsonyabb. Tehát a kedvezőtlen COP-érték ellenére egyértelműen elmondható, hogy a levegő-víz hőszivattyúk megtérülése a legkedvezőbb.


Hőszivattyús beruházás kontra gázkazán


Új építésű ingatlanok esetében, ha nem kell a gázfűtésre elkölteni a minimum nettó 1,2 millió Ft-ot, valamint nem épül ki egy hagyományos klíma rendszer, akkor a beruházás többletköltségének megtérülés nem több, mint 2-3 év. Amennyiben állami támogatást is sikerül bevonni a beruházásba, talán elmondható, hogy olcsóbb rendszert lehet kiépíteni hőszivattyúval, mint földgázra és klímára támaszkodva.


Hőszivattyú napelemmel kombinálva


Egyre több érdeklődés mutatkozik a napelemekkel kombinált hőszivattyúk iránt. Viszonylag pontosan kiszámítható, mennyi egy hőszivattyús rendszer éves elektromos energia igénye. Ennek ismeretében ki lehet építeni egy olyan teljesítményű napelemes rendszert, ami biztosítani tudja a hőszivattyú fogyasztásának megfelelő mennyiségű elektromos energiát. 


Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

3000+

telepített rendszer (db)

18 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás