...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Kezdőlap Hírek
Várjuk hívását ügyfélszolgálatunk +36 27 548 440-es telefonszámán!

JÚL
01

Tűzifa kisokos - faelgázosító kazánhoz


A kazán csak fával és fabrikettel fűthető. Lehetséges tőzegbrikettel is fűteni, azonban a kazán üzemeltetése kényelmetlenebbé válik, mert ennek a tüzelőanyagnak nagyobb a hamutartalma és minden feltöltés után ki kell takarítani a tűztérből. Az alsó kamra kerámia elemei károsodhatnak, ha mindennap kiveszik őket tisztításra, ezáltal lerövidítve élettartamukat. Ezért a tőzeg brikettel való tüzelést csak ritkán, kivételes esetekben javasoljuk.

A kazánban száraz, 12-20%-os nedvességtartalmú fa tüzelése javasolt. Minél szárazabb a fa, annál jobb a fűtőértéke. Ha a fa nedvességtartalma 20%, akkor 1 kg faanyag fűtőértéke kb. 4 kWh; ha a nedvességtartalom 50%, akkor a fűtőérték megfeleződik.

A fadarabok hossza legalább 5 cm-rel legyen rövidebb a kazán tűzterének hosszánál.

 
ASTRA G faelgázosító kazán típusa
G-18E
G-25E
G-32E
G-40E
Tűzifa hossza (mm)
310
500
500
550

A fahasábok javasolt vastagsága 100-150 mm. A vastagabb has
ábokat legalább egyszer ketté kell hasítani. A tüzelőt mintegy 15%-ban alkothatja a finomra hasogatott gyújtós és a fűrészpor. Betöltésekor azonban ügyelni kell, hogy a tüzelő ne tömítse el a kerámiaégő nyílását, mely a kazán alsó és felső kamráját köti össze.

Ne tüzeljen frissen hasogatott vagy nedves tűzifával! A kazán működése hatékonytalanná válik, ha gyantalerakódások vagy túl sok kondenzátum képződik a belső falán. A kazán sokkal gyorsabban korrodálódik, ha frissen hasogatott fával működtetik, vagy olyannal, amelyet csak szabad térben szárítottak mindössze pár hónapig!

Javaslatok a tűzifa előkészítéséhez
• a felhasogatott tűzifát megfelelően szellőző helyen tároljuk – ha lehet, napsütötte helyen;
• a tűzifát óvni kell az esőtől és a hótól;
• a felhasogatott tűzifát megfelelő réseket hagyva kell rakásolni, hogy a szabadon keringő levegő átjárhassa a rakást és elfújhassa a fából párolgó nedvességet;
• a farakás felett elegendő helynek kell maradni a tető alatt, hogy a nedves levegőt a természetes szellőzés eltávolíthassa;
• nem tanácsos a frissen hasogatott tűzifát a pincében tárolni, mert napfényre és szellőzésre van szüksége, hogy kiszáradhasson. A száraz fát lehet a pincében tárolni, ha a megfelelő szellőzés biztosított;
• a frissen hasogatott tűzifát a szabadban javasolt kiszárítani a fent leírt módon. A fafajtól függően a puhafákat (éger, lucfenyő, fűz, nyár, stb.) legalább 8 hónapig kell szárítani, a keményfákat (tölgy, kőris, nyír, bükk, akác stb.) legalább 20 hónapig.

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

2000+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás