...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Kezdőlap Hírek
Várjuk hívását ügyfélszolgálatunk +36 70 314 1527-es telefonszámán!

JÚN
13

Felezze meg fűtési költségeit!


Az OCHSNER Golf Midi hőszivattyú egy átlagos méretű családi ház fűtésére, hűtésére és a használati melegvíz előállítására nyújt gazdaságos és környezetkímélő megoldást. Minden hőforráshoz alkalmazható.

Segítségképpen összegyűjtöttük, hogy melyik hőforrás milyen előnyöket kínál, és milyen helyi adottságok szükségesek a telepítéshez.

 

Energiaforrások a természetből

A hőszivattyú működése azon az elven alapszik, hogy elvonja az környezet energiáját (talajvíz, talajhő, levegő), és ennek felhasználásával biztosítja a fűtéshez szükséges energiát. A kiválasztott hőforrás egyben meghatározza a hőszivattyú típusát is.

Azt, hogy melyik hőszivattyús rendszer illeszkedik legjobban a helyi adottságokhoz, az OCHSNER helyi szaktanácsadói tudják megállapítani. Döntő szerepet játszanak ebben például olyan tényezők, mint a hőforrás rendelkezésre állása, a hasznos alapterület, az építés mód, az épület térfogata és szigetelése, a hőelosztás módja és hőmérséklete.

Tipp: A legmagasabb hőmérsékletű hőforrás biztosítja az elérhető legmagasabb teljesítményt, s ezzel a legalacsonyabb fűtési költségeket.

Talajvíz hőforrás
Ha a talajvíz elfogadható mélységben helyezkedik el és megfelelő hőmérsékletű, akkor így érhető el a legmagasabb éves munkaszám. Az optimális fűtési üzemet állandó +8 és +12°C közötti hőmérsékletű talajvízzel biztosíthatjuk. A talajvizet a nyerő kútból a hőszivattyúba, abból pedig a 15 méter távolságra lévő nyelőkútba vezetjük.  Annak kiderítéséhez, hogy egy adott területen milyen mélységben és milyen hőmérsékletű, tisztaságú talajvíz érhető el, próbafúrást kell végezni, ehhez engedélyt kell kérnünk az illetékes bányakapitányságtól.

Talajhő hőforrás
Érdekesség, hogy a talaj felső rétegében eltárolt talajhő 98%-ban földben tárolt napenergia. A talajhőmérséklet még nagyon hideg napokon is megtartja az optimális üzemhez  szükséges hőmérsékleti szintet. A talajhő hasznosításához ún. talajkollektorokat helyeznek a földbe, melyekben hőhordozó közeg kering, ami a hőt felveszi és a hőszivattyúba szállítja tovább. Hőhordozó közeg szerint megkülönböztetünk direkt elpárologtatós és sole (víz-fagyálló keverék) rendszert.

Direkt elpárologtatás

Direkt elpárologtatáskor a hőszivattyú munkaközege (R407C) egyben mint hőhordozó közeg kering a kollektorokban. Nincs közbenső hőcserélő és keringetőszivattyú. A ma ismert geotermikus hőhasznosító rendszerek közül ekkor a legalacsonyabbak az üzemeltetési költségek, mivel 80%-ban ingyenes környezeti energiát hasznosítanak.

Az OCHSNER ezekhez a rendszerekhez nyárra külön aktív hűtést is kínál, mely szintén a kollektorokat hasznosítja.

Sole rendszerek
A sole rendszerek esetében egy víz-fagyálló keverék (sole) hőhordozó közeg kering, ami felveszi a talajhőt és továbbítja a hőszivattyúhoz.

A talajkollektorokat különböző módon fektethetik:
- Elegendő hely (sík terület) esetében a síkkollektor a leggazdaságosabb megoldás. Új ingatlan esetén a szükséges fektetési terület a talajjellemzőktől és a ház hőszükségletétől függ, kb. 1-1,5-szerese a fűtött tér területének. Régebben épített ingatlan esetén a meglévő hőszigeteléssel is számolni kell.
- Amennyiben kevés hely áll rendelkezésre, spirál kollektorokat vagy talajszondát  (mélyfúrás) alkalmazhatunk.

Megjegyzés: A különböző megoldási lehetőségek részben bejelentés- vagy engedélykötelesek lehetnek.

Levegő hőforrás
Amennyiben a talajvíz és talajhő mint hőforrás nem jöhet szóba, a levegőt még mindig használhatjuk. Különösen ajánlott kiegészítő fűtéshez vagy bivalens üzemű berendezések esetén. A hőszivattyúba épített leolvasztó funkció segítségével -18°C-ig kifogástalan üzem biztosítható. Az OCHSNER ezekhez a rendszerekhez split berendezést javasol: a hőszivattyút védett helyen, a házban, míg az elpárologtatót a szabadban kell elhelyezni.
Tovább az OCHSNER termékekhez
OCHSNER melegvizes hőszivattyúkOCHSNER geotermikus hőszivattyúkOCHSNER vizes hőszivattyúk 

 

Szeretném megfelezni fűtési költségeimet! - Ajánlatkérés

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

3000+

telepített rendszer (db)

18 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás