...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Kezdőlap Hírek Előnyök
Molnár Tamás faelgázosító szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

Hogyan működik a faelgázosító kazán?


Cikkhez tartozó képek

Az égés viszonylag bonyolult folyamat. Amit látunk belőle, az a tűz és a füst, valamint a hátramaradó szilárd anyag: a hamu. Észrevehetjük, hogy ha az égés nem intenzív, sok füst és elszenesedett szilárd maradványok lebegnek a füstgáz mellett, ilyen pl. a sokunk által szeretett tábortűz - és az utált avarégetés.

A faelgázosító kazán működése


Pontosan tudjuk azt is, hogy a nedves tüzelőanyag rosszabbul, füstölve ég. A tökéletlen égés során a füstgáz  hidrogént, szénmonoxidot, szénhidrogéneket, kormot, pernyét és szállóhamut tartalmaz. Ilyenkor a füst színe fekete és szürke között változik. A tökéletes égéskor csak széndioxid, kéndioxid, nitrogén, oxigén és vízgőz lenne jelen a füstgázban. Ezt elérni a külső körülmények hatására nem tudjuk, csak megközelíthető ez az állapot, így a füstgáz a feketétől a szinte átlátszóig változik a tüzelés minőségének függvényében.


Rövid összefoglaló prezentáció a faelgázosító kazánról és előnyeiről


A begyújtáskor a fa mindaddig füstölve ég, amíg az összes víz el nem távozik belőle. Minden fa tartalmaz nedvességet, mert a fa nem tud teljesen kiszáradni. Ennek oka, hogy a levegő nedvességtartalma sem nulla, így a fa is párologtatja és beszívja a nedvességet. A száraznak nevezett fa is mintegy 17-20% nedvességet tartalmaz.

Nos, ha már az égést visszafogó víz elpárolgott a fából, indulhat a jobb égés, a füst áttetszővé kezd válni, mert a füstöt fehérré és átlátszatlanná tevő vízgőz már elpárolgott. Amikor a fát ropogni halljuk és azt látjuk, hogy kisebb-nagyobb felvillanó lángocska tör elő a fából, akkor indul a fa gázosodása. Normál kályhában, kazánban ilyen az égés, a hátramaradó hamu viszonylag nagy mennyiségű és minősége nem egyenletes, nem finom, por alakú.

A faelgázosító kazánokban a viszonylag nagy mennyiségű elégetlen, főleg éghető szénmonoxidot tartalmazó füstgázhoz ún. másodlagos levegőt adagolnak, ezáltal a gáz magas hőmérsékleten elég és nem szökik meg a füstgázzal együtt. A magas hőmérséklet 1500-1800°C-ot is elérhet. Ez már közel áll a tökéletes égéshez, szinte az összes energia felszabadul a fából. Az égés hatásfoka már 90% körül mozog, ami utána marad, az az igen kis mennyiségű finom hamu.

Az igen magas hőmérséklet eredménye a nagy teljesítmény, a szinte tökéletes égés, a kevés hamu és az igen gyorsan melegedő kazántest. A magas hőmérsékletű gázláng nem találkozhat acéllal, ezért kerámiára, vagy magas hőtűrésű anyagra irányul. A gyors melegedés és a magas hőmérséklet miatt biztonsági okokból szükségessé válik a kazántest visszahűtése, amit ún. hűtőhurok kiépítésével érnek el. Egy mechanikus hőre reagáló szelep hideg vizet nyit a kazán hőcserélőjében kialakított járatra, és visszahűl a kazán. Ez a védelem szolgál arra is, hogy áramszünet esetén ne keletkezhessen kár a fűtési rendszerben és a kazánban sem.

Ahhoz, hogy az égés folyamata a faelgázosító kazánban jól kontrollálható legyen, vagy az égéshez szükséges levegő, vagy a füstgáz mennyiségét ventilátor szabályozza. A modern kazánok elektronikus egység segítségével szabályozzák az égés folyamatát, az általunk forgalmazott faelgázosító kazánok a füstgáz minőségéhez szabályozzák az égéslevegőt.


A faelgázosítás előnyei A fagázok égéshőjét is felhasználva tökéletesebb égés érhető el, így ugyanahhoz az eredményhez kevesebb fára van szükségünk. A fa égése ezzel a technikával 4-6 órán át is fenntartható, végül a tökéletesen elégetett fa után minimális mennyiségű hamu marad hátra. Ezáltal a kazán takarítása könnyű és gyors lesz.

A kazánban kemény- és puhafa egyaránt égethető, nagy hasábokat is kényelmesen pakolhatunk az akár 185 literes égőtérbe. A kazán hőmérséklete 70-90°C között  tetszőlegesen beállítható, a beállított érték megközelítésekor a szabályzó automatikusan csökkenti a ventilátor teljesítményét, a beállított érték elérésekor pedig leállítja a ventilátort, azaz megszakítja az égést. A tüzelőanyag kiégése esetén a szabályzó leállítja a fűtésköri keringető szivattyút és a ventilációt.

A faelgázosító kazán tehát hatékony, komfortos, jól szabályozható fatüzelést biztosít.


Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon!

Hogyan válasszunk faelgázosító kazánt?

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

2000+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás