...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Pellet kazán

...

Pellet Kandalló

...

Faelgázosító kazán

...

Faapríték kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Molnár Tamás biomassza szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

Hogyan válasszon faaprítékot?


A faapríték kivágott fatörzsből, faágakból, a feldolgozás különböző munkafolyamatai során keletkező hulladékból készül, speciális aprítógép segítségével. Tüzeléstechnikai szempontból a faapríték minősége a nedvességtartalomtól, az aprított fa fajtájától, az aprítás minőségétől, a hamu- és idegenanyag-tartalomtól is függ.

Mire figyeljünk faapríték vásárlása előtt?


1. Nedvességtartalom:A frissen készült apríték nedvességtartalma 45-55% körül van. Ez a legkevésbé sem alkalmas fűtésre, az aprítékot fedett tárolóban folyamatos szellőztetés és átforgatás mellett szárítani kell.

Apríték osztály          Nedvességtartalom                           Megnevezés
   W20                         <20%                                   légszáraz
   W30                         20-30%                                 tárolható
   W35                         30-35%                                 korlátozottan tárolható
   W40                         35-40%                                 nedves
   W50                         40-50%                                 frissen vágott


2. A faapríték mérete:Az apríték egyenlő mérete is fontos az adagolók szállíthatósága szempontjából. Minél nagyobbak a méretbeli eltérések, annál nehezebb az anyagot mozgatni és elégetni. A méret és az alkalmazható tüzelőberendezés típusa összefügg. Általában az egyszerűbb kazánok homogén nagyságú aprítékot igényelnek, amelyet az aprítógépbe beépített rostával, vagy utólagos rostálással lehet biztosítani. Faapríték méret szerinti besorolása ÖNORM M7133 szerint történik


3. Hamutartalom:A tiszta fa hamutartalma kb. 1%, a kéreggel együtt aprított anyagé már meghaladhatja a 2-4%-ot. Ezt az arányt csak a faanyaghoz keveredő föld, homok, kő és egyéb szennyező anyagok növelhetik.


Megjegyzés: Fontos a jó minőséget garantáló faapríték beszállító, mely a fent említett feltételeket biztosítja a kazánok hibamentes és hosszú élettartamú üzemeltetéséhez.

HERZ termékek

Hargassner termékek

ETA termékek

Faapríték kazánok


Faapríték kazánnal megvan a lehetősége a biomassza tüzelésre, amely nem csak jóval olcsóbb, mint bármilyen más szolgáltatótól vett energiahordozó (pl. gáz), de környezetkímélő is. A faapríték kazán annyival tud többet a rönkfával történő tüzelésnél, hogy a begyújtás, égés és az adagolás teljesen automatizált, akár egy gázkazánnál.

Mit érdemes tudni a faapríték kazánokról?


Egyetlen hátránya a technológiának, ami akadályozza a széleskörű elterjedést, hogy nagyon magas az ilyen rendszerek beruházási költsége.

Léteznek faapríték kazánok lakossági méretekben is 20 kW-tól, de fajlagosan sokkal magasabb a bekerülési költségük mint egy pellet kazáné, ahol ráadásul sokkal tisztább az égési folyamat és nagyobb a kazánok hatékonysági foka is. A leírtak miatt csak 100 kW felett javasoljuk a faapríték kazánok telepítését.

Az ilyen kazánok mellé minden esetben szükséges telepíteni egy külső tárolót, melyből táplálni tudjuk kazánt. Ezekbe a tárolókba akár az éves fűtés igényhez elegendő mennyiségű aprítékot tárolni tudjuk. A fát általában konténeres vagy billenős kocsival szállítják, és közvetlenül a tartályba vagy mellé helyezik.

Cégünk több ipari méretű faapríték kazán kivitelezésében vett már részt.


Herz faapríték kazánokEgyszerű kezelhetőség, automatikus tisztítórendszerek, magas hatásfok, energiatakarékos hajtástechnika, minőségi anyagok, alacsony kibocsátási értékek. Üzemeltethetjük pellettel és faaprítékkal.

HERZ termékek

ETA termékek

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

2000+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás