Pellet

Helyes tárolása

A pellet helyes tárolása

A megvásárolt pellet tárolását nagyon körültekintően kell végezni, ezzel elkerülhető a bosszankodás.

Segítségként összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokra érdemes odafigyelni.

Pellet tárolása

Hogyan tárolja a pelletet?

A pelletet minden esetben nedvességtől védve kell tárolni. A préselt, és ezáltal kiszárított fa jelentős nedvszívó képességgel rendelkezik. A nedvességet könnyen felveszi a környezetéből, és általa jelentősen megváltoznak fizikai tulajdonságai (megduzzad, erősen tapad/ragad és szétesik alkotó darabjaira). Ennek hatására megnehezedik a fűtő berendezésbe történő szállítása is (hozzátapadhat a szállító berendezés falához, törmelékként akadályozza a csigás szállítást).

Tárolása, a tároló kialakítása odafigyelést igényel. Ömlesztett tárolás esetén (tipikusan kazánokhoz) a tároló fala nem lehet nedves (beázás, talajnedvesség miatt) vagy a környezeti levegőnél sokkal alacsonyabb hőmérsékletű, mert a hideg falon kondenzálódhat a levegőben lévő pára és a kicsapódott vizet a pellet felszívja. Ezek miatt a tárolóban vízvezetékek telepítése és elvezetése sem javasolt.

Tűzvédelmi szempontok miatt a tárolóban elektromos csatlakozás ne legyen.

A tárolónak jól szellőzőnek kell lennie, hogy az esetlegesen keletkező gázok és illatanyagok szabadon távozhassanak.

Amennyiben a tárolója a lakóépület részét képezi, akkor annak ajtaja legyen jól záródó, hogy az esetlegesen keletkező por ne a lakóépület egyéb helyiségeibe távozzon.

Érdemes a padlót beszállító berendezéstől függően 30-45o dőlésszögű lapokból kiépíteni, így a szállítócsiga maradéktalanul fel tudja használni a pelletet. Vízszintes kialakítású aljzat esetén bolygatóműves behordó optimalizálhatja a pellet begyűjtését a tároló aljából.

Zsákos kiszerelésű pellet

A pelletet általában 15 kg-os zsákokba csomagolva raklapon szállítják a felhasználás helyére. Kandallók használatakor ez kifejezetten előny, mert a kandalló kb. 30 kg-os tárolóját 2 zsákkal könnyen fel lehet tölteni, és a nedvesség elleni védelem is megoldott. Kazánoknál pedig annak napi tárolóját lehet egyszerűen néhány zsák pellettel feltölteni, ami így biztosítani tudja több napra elegendő pellettel a gondtalan, kényelmes és üzembiztos működést.

A zsákok további előnye, hogy összefogják a pelletet, porciózva van, ezért a tárolása a legoptimálisabb helykihasználással lehetséges, akár a tárolóban több helyen elosztva is. A zsákok nem koszolnak, ezért pellet kandalló megléte esetén kisebb mennyiségben akár a lakásban is elhelyezhetők, tárolhatók.

Evvel a módszerrel a pellet megvásárlása is jobban időzíthető, az éves tüzelőanyag igényt kielégítő mennyiséget nem kell egy összegben kifizetnie, és a kiszállítás nem igényli speciális gépjárművek használatát, járulékos költségigénye elhanyagolható. Így Önnek tényleg csak a szükséges mennyiségű pelletet és csak a pelletet kell kifizetnie.

A Wagner Solar Hungária Kft. a pelletet zsákonként 15 kg-os kiszerelésben, újrahasznosítható, könnyen lebomló, környezetbarát zsákokban forgalmazza.

Tároló méretezése

1m3 pellet súlya kb. 650 kg. Ökölszabály szerint a tárolót annyi köbméterre érdemes tervezni, ahány kW fűtésigénye van az épületnek (mivel a srég alap a helység 1/3-át eltakarja, a nettó tárolóhelyiség így a kiszámolt tér 2/3-a lesz; ez a méretezés a téli igény 1,2-1,5-szörösét biztosítja). Az előző adatok természetesen lakásonként eltérhetnek.