...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Pellet kazán

...

Pellet Kandalló

...

Faelgázosító kazán

...

Faapríték kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Molnár Tamás biomassza szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

Pellet kazán típusok


Több pellet kazán típust különböztetünk meg. A kompakt készülékek egy egységben tartalmazzák a kazánt, a pellet tárolót és az adagoló csigát. A külső tárolós, mint a neve is mutatja két részre bontható és egymáshoz képest szabadon elhelyezhető egységek.

Pellet kazán típusok


Egy másik típus a tároló nélküli, ebben az esetben a pellet tárolására általában egy külön helyiség, vagy siló szolgál, ezekből leggyakrabban adagoló csigával juttatják el a kazánig a tüzelőanyagot. Tüzelőanyagként a pellet és fa apríték kombinációja is alkalmazható. Nagyobb teljesítmény esetén a kazánt is két részből gyártják, egyik részben történik az égés és egy másikban a hőcserélés.

Mindegyik típusra jellemző a teljesen automatikus üzem, azaz a begyújtás, a pellet adagolása és az égéshez szükséges levegő mennyiség biztosítása a kívánt teljesítmény szerint beavatkozás nélkül történik. A drágább készülékek esetében a kazán tisztítása és az égéstermék, azaz hamu kiszállítása is automatikusan történik.


Egyes készülékek a fűtésrendszert és a melegvíz készítést is tudják szabályozni . Bármelyikre jellemző, hogy helység termosztáttal vezérelt, azaz csak akkor termeli a hőt ha arra szükség van.


Általában minden kazánra érvényes az, hogy jó minőségű pellettel üzemel biztonságosan. A gyengébb minőségű pellet morzsolódik, a tároló alján fokozatosan összegyűlik a porszerű anyag, ez pedig egy idő után megakadályozhatja az adagoló csiga forgását. Szintén a rossz pelletre jellemző, hogy az égéstermék a magas hőmérséklet miatt salakosodik, ez pedig ha az égőtálban van akkor rontja az égést, esetleg megakadályozza a begyújtást. 


Pellet kazán termékek
Vásároljon pellet fűtőanyagot a Wagner Solartól!

Pellet kazán méretezés


A kazán méretezésénél figyelembe kell venni a fűteni kívánt terület nagyságát, a fűtés típusát (padló-, fal-, mennyezet- vagy radiátoros fűtés), valamint az épület hőszigetelését. Használati melegvíz előállítás esetén a felhasználók száma is fontos. A becsült hővesztesség fölé kell méretezni a kazánt, hogy ne csak a meglévő hőmérsékletet tudjuk tartani, hanem plusz fűtési teljesítményünk is maradjon felfűtéskor.

Pellet kazán méretezés


Ha meghatároztuk a fűtéshez szükséges teljesítményt, a használati melegvíz előállításra személyenként plusz 400-500 W fűtőteljesítménnyel kell számolni. A kazánok döntő többsége teljesítményszabályzású, azaz az igénynek megfelelő teljesítményt adja le. Ez legegyszerűbben a kazán visszatérő hőmérsékletének alapján történik. Egyes típusok időjárásfüggő szabályzással rendelkeznek. 


Pellet vásárlásakor érdemes odafigyelni a minőségére, amit a színéből is meg lehet állapítani. A világos színű a legjobb minőség, ez tiszta fából készül. Ha barna foltokat, szemcséket látunk benne, az azt jelenti, hogy kéreganyag is került a tüzelőanyagba, ez növeli a hamu illetve salak mennyiségét. A jó minőség nem feltétlenül drágább.


Pellet kazán termékek
Vásároljon pellet fűtőanyagot a Wagner Solartól!


Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

1500+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás